ERGONÓMIÁVAL A JOBB MUNKAHELYEKÉRT

2014-11-11

ERGONÓMIÁVAL A JOBB MUNKAHELYEKÉRT

Fáj a nyaka? Vagy elfáradtak a szemei? A Kinnarps-nál jól tudjuk, hogy sok egészségügyi probléma megelőzhető az ergonómia helyes alkalmazásával. Felsorolunk 5 megfontolandó okos tippet.

Reggel bekapcsolja a számítógépét, és az egész napot a monitor előtt ülve tölti mindaddig, amíg eljön a hazamenetel ideje. Ismerős a helyzet? Munkahelyünkön egyre többen töltjük időnket lényegében ugyanígy. Ez számos egészségügyi problémához vezet, pl. hátfájás, nyaki fájdalom, fájdalom a csuklóban és romló látás. És a helyzet nem javul sokat azzal, hogy otthon lerogyunk a kanapéra, és a játékkonzolon lejátszunk egy FIFA 15 kört...
„Munkatársaink 50%-a tapasztalt már olyan fájdalmat vagy kényelmetlenséget, ami összefüggésbe hozható azzal, hogy mennyit használjuk a számítógépet” - mondja Dan Odell, a Microsoft ergonómusa.
De hangsúlyozza, hogy a legtöbb probléma tulajdonképpen megelőzhető. Ez a gondolkodásmód hatja át a Kinnarps minden tevékenységét, amikor olyan hatékony és inspiráló munkahelyeket hozunk létre, ahol az emberek jól érzik magukat. Öt egyszerű, de sokat érő tipp Dan Odelltől.
1. Először is a derekat jól megtámasztó irodaszék fontosságát soha nem szabad alábecsülni. Soha ne akarjunk spórolni az ülőbútorokon. A székeken mindent be kell tudni állítani, hogy a számunkra legkényelmesebben ülhessünk, ami az ergonómiai szempontból helyes ülés alapja.
2. Mindig úgy kell elhelyezni a számítógép monitorát, hogy egész testünk a monitorral szemben legyen. Ha időről időre el kell fordítani nyakunkat, fölöslegesen terheljük. Biztosítsuk azt is, hogy mindig a helyes magasságban, kényelmes távolságban és megfelelő szögben álljon.
3. Sok időt tölt telefonálással? Szerezzen be egy fejhallgatós mikrofont.
4. Ügyeljünk arra is, hogy csuklónkat a lehető legegyenesebben tartsuk a számítógépes "egerészés" során. Csuklónk helyett inkább alsó karunkat mozgassuk.
5. És végül: álljunk fel, és mozogjunk. Tudjuk, hogy milyen könnyű belefeledkezni a munkába. Tartsunk rövid szüneteket. Soha ne üljünk sokáig ugyanazon a helyen, azonos testhelyzetben. A változatosság jó közérzetünk legfontosabb tényezője. A helyes irányba tett első lépés az állítható magasságú íróasztal beszerzése. Rengeteg kényelmetlenségtől fog megóvni minket.