LÉLEGZŐ HOMLOKZATOK

2013-04-30

A Kinnarps-nál a környezet védelmére és újszerű megoldások kialakítására törekszünk. Talán a fiatal angol építész, Dave Edwards ötlete az, ami áttörést hoz annak tekintetében, hogy miként válhatnak a nagyvárosok felhőkarcolói önellátóvá. Az Edwards által javasolt megoldás szó szerint zöld: segítségével algával épül fel a jövő!

A társadalomban tapasztalt technológiai fejlődés ellenére maradtak az életnek olyan területei, amelyeket elkerültek a változások.  Gondoljunk csak a házakra, amikben élünk. Sokunk lakása még az előző évszázad elején épült. Ezeket 50 éves olaj- vagy elektromos kazán fűti,  ami sem a környezet védelme, sem a pénztárcánk szempontjából nem tekinthető túl jó megoldásnak.
Dave Edwards innovatív gondolkodású brit építész egyike azoknak, akik ezen változtatni szeretnének. Ő ugyanis olyan felhőkarcoló ötletével állt elő, amely London üzleti negyedében forradalmian új energiamegoldással működne. Ez utóbbi pedig egyike a tudományos közösséget ma leginkább foglalkoztató nagy építészeti témáknak.
Edwards felhőkarcolója zárt ökológiai rendszert foglal magában, az energia szempontjából teljesen önellátó. Az épület homlokzatait növények zöld rétege és széles algasávok alkotják, amelyek betakaríthatók és biometánná alakíthatók. A folyamat során keletkezett biomassza komposztálható és a homlokzaton tápanyagként újra felhasználható. A kör azzal zárul be, hogy a szennyvíz újrahasznosítás céljából keresztülmegy az algamezőkön.
Dave Edwards a newcastle-i egyetem kutatóival együtt dolgozott, és az első teszteredmények elképesztőnek bizonyultak.  Ha az algamezők 30,000 négyzetméternyi felületet foglalnak el a felhőkarcolón, akkor évente 250,000 tonna szén-dioxidot nyelnek el, miközben 450 tonna biometán nyerhető belőlük. Ezek az eredmények 120 átlagos háztartás éves energiafogyasztásával egyenlők.
A jövőben tehát nemcsak parkjaink, de házaink is a városok zöld tüdejeként funkcionálnak majd.
 
További információk: www.dave-p-edwards.com

Fotó: AVR London