Lebegő művészet

2015-09-17

Mi az, amitől egyes helyek mintha láthatatlanok lennének, mások pedig kitörölhetetlenül az emlékezetünkbe égnek? Charles Pétillon számos érdekes és izgalmas kiállítást hozott létre ebben a témában. Ha szeptemberben Londonba utazik, ne feledje meglátogatni a francia művész legújabb kiállítását a Covent Gardenben, mely 100 000 darab, zárt térben lebegő léggömbből áll.

„Akármilyen szép is egy hely, egy idő után elveszítjük iránta az érdeklődésünket, ha túl sokszorlátjuk. Ezt a jelenséget lenyűgözőnek találom,” mondja Charles Pétillon.

A művész kitart amellett, hogy a Heartbeat, azaz Szívverés című kiállítása nem csak a díszítésről és a rendhagyó belsőépítészeti megoldásokról szól. Azt szeretné elérni, hogy a látogatók elgondolkozzanak a környezetük valódi jelentéséről, lehetőleg történelmi perspektívába helyezve azt. A művészet dolga felnyitni az emberek szemét.

„Amikor a Covent Garden megépült 1552-ben, teljesen átalakította a város arculatát. Mára azonban az ide ellátogatók többségének fogalma sincs arról, hogy évszázadokon keresztül milyen hatalmas jelentősége volt ennek az elevenen lüktető piactérnek. Több installációm is ilyen elfeledett emlékekkel foglalkozik, kérdéseket vetve fel a látogatóknak, akik ezáltal megismerhetik a hely történelmét.”

A látogatók feje fölött lebegő léggömbökből álló, 50 méter hosszú mű szuggesztív, pulzáló jelzéseket bocsát ki – innen a neve is: Szívverés.

A kiállítás szeptember 27-ig látogatható.