A koncentráció fokozása

2014-02-21

A minket állandóan körülvevő zavaró tényezők közepette nem egyszerű folyamatosan összpontosítani. Íme 5 okos ötlet arra, hogyan tartsuk formában az elménket.

Folyton megszólal az új e-mail érkezésére figyelmeztető hang, szüntelenül özönlenek a Facebook-állapotfrissítések, a Twitter is mind több figyelmet követel magának, és csak pár perc marad ebédre. Napjainkban számtalan – digitális és analóg – zavaró tényező vesz minket körül, és gátolja a hatékony munkavégzést. A kutatók már az egészségügyi veszélyekre figyelmeztetnek. Agyunk nem képes ilyen mennyiségű információt befogadni. Néhány egyszerű lépéssel azonban elősegíthető és megőrizhető a koncentráció.

1. Kapcsolja ki a figyelmeztetőablakot, amely új e-mail érkezésekor ugrik fel. Az e-mailek csak kevés esetben vannak olyan fontosak, hogy miattuk érdemes abbahagynia a munkát, amire éppen összpontosít.

2. Reggelire és ebédre fogyasszon magas fehérjetartalmú ételeket. Ezek folyamatos energiaellátást biztosítanak a szénhidrátokkal szemben, amelyek cukorrá alakulnak, és hangulatingadozást okoznak.

3. Igya lassan a kávét. Az emberi szervezetben egyensúlyra kell törekedni még a koffeinszint terén is.

4. Az irodában mindig legyen gondos. Valahányszor félbehagyja a munkát, hogy megnézze a beérkező leveleit, mondja magában a következőt: „Most nem a munkámra koncentrálok.” Ezzel olyan idegi kapcsolatot hozhat létre az agyában, amely segíti majd az összpontosításban.

5. Meditáljon úgy, hogy a légzésére figyel. Ha úgy érzi, hogy gondolatai kezdenek szétszórtak lenni, összpontosítson a légzésére. Engedje hátra a vállait, és lélegezzen lassan.