Francia mesevilág

2014-09-25

Francia mesevilág

Hogyan dekorálta volna ki Jules Verne a kedvenc éttermét? Göteborg új és népszerű bisztrója, a Le Pain Francais Bistro ennek lenyűgöző példája.

Manapság minden utcasarkon éttermek sorakoznak. Hogyan lehet kitűnni ezek közül? A Stylt Trampoli nevű svéd építészeti és tervezési ügynökség arról híres, hogy ők alkotják meg a legvarázslatosabb, mesevilágot idéző beltereket. Szentpétervárott például megépítettek egy hotelt, amelyet Dosztojevszkij „Bűn és bűnhődés” című regénye ihletett, Stockholmban pedig a húszas évek hangulatában terveztek meg egy bisztrót.

A Stylt Trampoli a Svédország nyugati partján lévő Göteborgban található Le Pain Francais Bistro megtervezésekor még érdekesebb időutazásra vállalkozott: a vendégek most megismerhetik a boldog békeidők korszakát, vagyis átélhetik az 1800-as évek közepétől az első világháborúig tartó időszak hangulatát. Ekkor lett a gép az ember legjobb barátja. Jules Verne világkörüli útra küldte Phileas Fogg nevű hősét, Gustave Eiffel pedig elkezdte megtervezni a világ legnagyobb tornyát.

A kalandvágy, a hőlégballonos utazások és a jövőbe vetett szilárd hit tökéletes inspirációt jelentett a Stylt Trampoli számára. A négyemeletes Le Pain Francais Bistro étteremben a látogatók valóban úgy érezhetik magukat, mint Alice Csodaországban: eltorzított és túlméretezett bútorok fogadják őket, a párizsi stílusú lámpaoszlopok pedig egészen a tetőteraszig nyúlnak. Varázslatos! A hely kitűnő példa arra, hogy a belsőépítészeti tervezéssel kapcsolatos megoldásoknak tényleg csak a képzelet szabhat határt.