Funkcionális világítás

2014-05-08

A funkcionalizmus nagymestere, Alvar Aalto építészete és bútorai igen híresek. De a belgiumi Grand-Hornu művészeti központban rendezett új kiállítás bizonyítja, hogy bámulatos világítástervező is volt.

Kevés ember változtatta meg az építészethez való hozzáállásunkat oly mértékben, ahogy azt Alvar Aalto tette. A funkcionális stílus napjainkban csodálatot kelt. Az 1920-as évektől kezdve elképesztő sebességgel tervezte korának ikonikus házait, középületeit és bútorait. De a nagyszámú csodálatos világítástervezés Aalto kevésbé ismert oldalát jelenti. Több száz világítást tervezett, amelyek a Belgiumban egész tavasszal látható világítási kiállítás gerincét adják.
   A kiállítás két részből áll, melyek közül az első a fantáziát elindító installáció: fahíd a világítást különlegesen visszatükröző víz fölött. Az ötlet lényege, hogy a kialakuló kontrasztok és tükröződések emlékeztessenek bennünket a természetre, az Aaltót inspiráló elsődleges forrásra. Itt láthatjuk a méhkaptárt, a szárnyas angyalt és a kézigránátot sok-sok más világítótest társaságában. Drámai nevek egy drámai korból.
   A kiállítás másik részében azoknak az épületeknek a fotói láthatók, amelyeknek világítását Alvar Aalto tervezte. Kanyargós út vezet a könyvtárak és tárgyalók, az egészségügyi központok és a tanácsházak között. A termelékenység foka lenyűgöző. Látogasson el a kiállításra, hogy inspirációt kapjon saját munkahelyéhez.