Funkcionális Táplálkozás

2016-09-22

Robbanásszerűen növekszik az érdeklődés a funkcionális – azaz a szervezet működését optimalizáló – élelmiszer iránt. Anneli Hallberg szakáccsal, egészségi tanácsadóval és személyi edzővel arról beszélgettünk, hogyan érezhetjük jobban magunkat.

A „Funkcionális Táplálkozás” fogalma az 1980-as években, Japánban született. Röviden arról van szó, hogy olyan táplálékot fogyasszunk, amely valóban azt nyújtja a szervezetnek, amire szüksége van.

„Nem mindig gondolunk rá, hogy amit megeszünk, annak segítenie kell a sejtek, az izmok, a szív és az agy optimális, problémamentes működését – mutat rá Hallberg. – Egészségesek akarunk lenni, jól akarunk működni, de nem biztosítjuk szervezetünk számára a szükséges tápanyagokat.”

Közismert funkcionális élelmiszerek a hasznos baktériumkultúrákat tartalmazó tejtermékek, a magas rosttartalmú kenyerek és tészták, valamint a jótékony hatású omega 3-zsírsavakat tartalmazó margarinok. A „hozzáadott funkcionalitás” ráadásul reklámként is segíti az eladást. A bab, a diófélék és a zöldségek a természetes funkcionális élelmiszer nagyszerű példái.

Tervezze Meg Táplálkozását

A jó étrend alapjai: együnk rendszeresen, reggelizzünk, sok zöldséget fogyasszunk, és igyunk vizet. Korlátozzuk a cukor, a félkész termékek és az alkohol fogyasztását. Több zöldséget együnk, és fogjuk vissza a hús és a gyors szénhidrátok fogyasztását.

„A jó étrend tervezés kérdése. Ha csupán 30 másodpercet rászánunk annak átgondolására, hogy mit eszünk majd holnap, akkor könnyebb lesz tartani a tervet.”

Hallgasson A Szervezetére

A funkcionális táplálkozásról sok információt találhatunk az interneten, illetve dietetikushoz vagy táplálkozási tanácsadóhoz fordulhatunk. Hallberg arra biztat, hogy figyeljünk szervezetünk jelzéseire.

„Az ember maga tudja a legjobban, hogy milyen táplálék felel meg neki – csak éppen meg kell tanulnia ezt megérezni. Folyamatosan figyeljük, miként reagál a szervezetünk a különféle élelmiszerekre, hogy minek a fogyasztása után jó a közérzetünk, és gondolkodjuk el táplálkozási szokásainkon. Aki ezt teszi, jó úton halad.”