Hogyan alakítsunk ki jó viszonyt a munkatársakkal az irodában?

2014-06-12

Az idősebb generációk képviselői tovább dolgoznak, a fiatalabb munkatársak pedig jobban kiállnak az érdekeikért, mint régebben. Ez akár konfliktusokhoz is vezethet a munkatársak találkozásakor (például a kávéautomatánál), azonban rendelkezésre áll néhány módszer ennek elkerülésére.

A múltban egyértelmű volt, hogy az idősebb kollégák rendelkeztek nagyobb tudással a tapasztalatukból kifolyólag. Ez azonban ma már nem feltétlenül van így, ami egyértelműen gyors technikai fejlődésnek tudható be. A fiatalok tele önbizalommal, új tudással és ambíciókkal szinte meghódítják maguknak az irodát, és készek megkérdőjelezni a régi berendezkedést. Ez még a legnyugodtabb munkahelyeken is súrlódásokhoz vezethet. David Maxfield és Joseph Grenny amerikai írók szerint az 1940-es és az 1980-as években születettek között feszül a legnagyobb ellentét. Néhány módszerrel azonban áthidalható a generációs szakadék. Ahogy a csata hevében, úgy a jelen esetben is a józan észnek és a higgadtságnak kell győzedelmeskednie az érzelmek felett. Érdemes alkalmazni a 30 másodperces szabályt:
„Ha valaki egy másik személyt, különösen a kevesebb befolyással és tapasztalattal rendelkező munkatársát kritizálja, akkor ügyelnie kell arra, hogy ez ne tartson tovább 30 másodpercnél. Ezután szünetet kell tartania, és lehetőséget biztosítania arra, hogy a másik fél válaszoljon” – mondta David Maxfield.
Még néhány hasznos tanács e téren:
„Csak a tényekkel foglalkozzon, az életkorral kapcsolatos előítéleteket pedig felejtse el. Az 1940-es években születettek sem rendelkeznek azonos értékrenddel, ahogy az 1980-as években születettek sem.”
„Ha tényre hivatkozik, ne feledje el megjelölni a forrásukat: közölje, hol olvasta vagy hallotta őket.”
„És ami a legfontosabb: előfordulhat, nehéz megbeszélni egy problémát a munkatárssal, de ez az egyetlen megoldás. Ellenkező esetben csak maguk előtt görgetik a problémát, amely idővel megsokszorozódik.”