Zöld felelősség

2016-04-05

Épp úgy, ahogy minden vállalatnak rendszeresen éves jelentést kell benyújtania, most néhány európai vállalatnak fenntarthatósági jelentést kell készítenie.

Mit is jelent ez pontosan? A pókerben használt kifejezést használva a törvény (ami az EU 2014-es irányelvén alapul) felfedi a cégeket, amelyeknek immár átlátható jelentést kell adniuk többek között arról, mit tesznek a környezetvédelemért vagy mit kezdenek a fenntarthatósági és társadalmi problémákkal.

Más szóval, már nem elég csupán egy környezetvédelemre utaló logó használata a weboldalon – az effajta „zöldre mosás” többé már nem elfogadott. A vállalatokat rákényszerítik arra, hogy felelősséget vállaljanak a társadalmon hagyott lábnyomukért.

Svédországban a törvény július 1-vel lép hatályba, és a többi EU-tagállam is hamarosan követi példánkat. Azt, hogy a törvény mely vállalatokra vonatkozik majd, három kritérium szabályozza: a forgalom, az alkalmazottak száma és az, hogy jelentős közérdek áll-e fenn. Gyakorlati szabályként elmondható, hogy a törvény az 500 főnél több alkalmazottal rendelkező összes vállalatra vonatkozik majd (Svédországban, Dániában ez a szám 250). Mivel a környezetvédelmi munka nem rejthető el egy Excel-munkafüzetben, a legkeményebb változás számos üzleti vezető számára valószínűleg pszichológiai természetű lesz: egy teljesen más világhoz kell hozzászokniuk, amelyben az elején nem pénzt lehet keresni, hanem jó üzleti hírnevet és az ügyfelek bizalmát lehet kiérdemelni.

Egy jó kezdet például az, ha megbizonyosodunk róla, hogy a belsőépítészet környezetbarát. A Kinnarps-nál mi segítünk Önnek és vállalkozásának, hogy megtalálja a leginkább igényeire szabott megoldást.