INTUITÍV FORMATERVEZÉS

2013-04-30

Az idén megrendezett milánói lakberendezési kiállításon a legnagyobb figyelmet a norvég Daniel Rybakken által tervezett lámpa kapta. A konceptuális ötletnek indult lámpával, amelyet az olasz Luceplan vállalatnak tervezett, és Ascentnek keresztelt, komoly eredményt ért el.

A lámpák norvég mesterének, Daniel Rybakkennek, ismét sikerült újat alkotnia.  Most az olasz Luceplannak tervezett intelligens asztali lámpával, amely az Ascent nevet kapta. Ha a lámpát lefelé toljuk a vékony törzsön, a fény erőssége fokozatosan csökken, ráadásul egy kézmozdulattal, a lámpát ismét felfelé tolva könnyen növelhetjük a fény kiterjedését.  Teljesen alsó helyzetbe letolva a lámpa kikapcsolódik. Az Ascent azért leleményes találmány, mert elég látni ahhoz, hogy ösztönösen rögtön megértsük a működését.
„A búra felfelé illetve lefelé tolása a fény erősségének valamint kiterjedésének állításához konceptuális ötlet, de ugyanakkor nagyon természetes mozgás” – mondja Daniel Rybakken.
Rybakken még diák volt, amikor elküldte portfólióját a rangos világítástechnikai vállalat vezérigazgatójának. Ekkor semmilyen visszajelzést nem kapott.  Aztán évekkel később érkezett egy telefonhívás a Lucaplan igazgatójától, aki találkozni és beszélgetni szeretett volna vele.  Ez az első közös projekt volt a Counterbalance, egy falra szerelhető lámpa, ami Milánóban nagy sikert aratott a 2012-ben megrendezett Euroluce kiállításon.  A stílusos lámpabúra ezen ugyanaz, mint az Ascenten.
„Az Ascent ötlete a Luceplannal való milánói találkozás után született meg. Ültem a Malpensa repülőtérre tartó vonaton, és azon gondolkodtam, hogyan lehetne a Counterbalance-t étteremben vagy könyvtárban használni. Ha az asztalok fal mellett vannak, semmi probléma, de ha a terem közepén helyezkednek el, olyan lámpákra van szükség, amelyek közvetlenül az asztalokra helyezhetők.  Az éttermek általában lágy, tompa fényt kívánnak, egy könyvtári íróasztal megvilágításához pedig erős fényre van szükség.  Az Ascent mindkét esetben jó megoldás.”
 Ha nem formatervező lennél, mivel foglalkoznál?
„Grafikus tervezéssel, fotó- és filmművészettel. Pontosan ebben a sorrendben.”

 

További információk: danielrybakken.com vagy luceplan.com

Fotók: Luceplan