Zöldüljön ki az iroda!

2014-03-06

Közismert, hogy a természet pozitív hatással van az emberre, de vajon tudta-e, hogy már néhány növénnyel is meglepően jól fokozható a hatékonyság az irodában?

Az alkalmazottak boldogságának kulcsa, hogy rálátást kell számukra biztosítani az irodából a természetre. Ez könnyen belátható, időnként pedig kevés növénnyel is elérhető a kívánt hatás. A norvégiai Åsban működő Norvég Élettudományi Egyetem (UMB) érdekes módon bizonyította ezt a tényt: A vizsgálat keretében az alanyoknak ugyanazokat a feladatokat kellett elvégezniük. Az egyik csoport tagjai olyan munkaasztaloknál ültek, amelyeken voltak növények, míg a másik csoport tagjainak asztalain nem voltak növények. Az eredmény: jobban teljesített az a csoport, amelynek tagjainak asztalán voltak növények.
Az elképzelés talán túl egyszerűnek tűnhet ahhoz, hogy igaz legyen, az UMB munkatársa, Ruth Raanaas szerint azonban azzal magyarázható, hogy életünk olyan jelentős részét töltjük a munkahelyen, hogy még a kis dolgok is jelentősen befolyásolhatják a jó közérzetet és a teljesítményt.