MÚZEUM, MILLIÓK SZÁMÁRA

2013-05-24

Tags:

Manapság izgalmas építészeti alkotásokkal csalogatják egy-egy városba a turistákat. A Kinnarps is szeretett volna megbizonyosodni erről az új trendről, ezért találkoztunk Björn Ulvaeus-szal, aki legfrissebb vállalkozásáról, az ABBA Múzeumról mesélt. A vállalkozás jó úton halad afelé, hogy a világ tíz leglátogatottabb zenei látványosságának egyikévé váljon.

A múzeumok korunk turistacsalogatói. Látogatók milliói özönlik el a világ múzeumait, nem feltétlenül a kiállítások, hanem sokkal inkább a modern építészeti megoldások miatt. Talán a Frank Gehry által tervezett bilbaoi Guggenheim múzeum a legjobb példája annak, hogy mi mindent tehet egyetlen épület a városért, ahol található.
Éppen ezért felfigyeltünk arra, hogy Stockholm is valami hasonlót szeretne elérni. A magas talpú csizmák, a meghökkentő, csillogó fellépőruhák és a világ egyik leghíresebb popzenekara egy lenyűgöző építészeti alkotással megtoldva kétségtelenül ellenállhatatlan egyveleget alkot.
Kitalálták, ugye, hogy az új ABBA Múzeumról van szó?
Rajongók milliói vártak türelmetlenül a pillanatra, amióta 2006-ban megszülettek a múzeum legelső tervei.
Május 7-én végre elérkezett a nagy nap, és a hivatalos megnyitón természetesen a Kinnarps is ott volt.
A múzeum a város központjától nem messze, Djurgården gyönyörű szigetén található, abban a zöld övezetben, amely évente több mint 15 millió látogatót vonz – ezt a számot Európában egyedül a párizsi Disneyland körözi le.
„Célunk, hogy bekerüljünk a világ tíz legnagyobb zenei látványossága közé” – mondja Björn Ulvaeus, aki kezdeti kétségeit legyőzve rendkívül aktív szerepet vállalt a projekt megvalósításában.
„Persze, hogy furcsa saját magunkról múzeumot létrehozni. „A zenekar 1982-es megszűnése óta azonban az ABBA olyan távolinak tűnik, mintha nem is rólunk szólna, inkább csak elmesélnénk egy hihetetlen történetet.”
Skandináv fenyő homlokzatával és rézkeretes ablakaival a múzeum kitűnik a környező, öreg házak közül. Az épületben a múzeumon kívül egy étterem és egy első osztályú szálloda is helyet kapott.

Az ABBA múzeumot Johan Celsing tervezte.


Az a Viggsö szigeti házikó is helyett kapott a múzeumban, amelyben Björn Ulvaeus és Benny Andersson slágereket írt.
Fotó: Åke E:son Lindman