ZENE MUNKA KÖZBEN

2013-05-17

Nyitott terű irodáknál lehetetlen magunkra zárni az ajtót, ha egy kis nyugalomra és csendre vágyunk. Így egyre nagyobb kihívást jelent a magánszféra kialakítása. Tudta, hogy tulajdonképpen mi a jelentősége kollégája fejhallgatójának?

Úgy tartják, hogy a legjobb ötletek a munkatársakkal beszélgetve születnek, és hogy a kreativitás a nyitott terekben nagyobb. Ugyanakkor viszont sokak szerint a nyitott terű irodák hátrányt jelentenek, ha valaki a legszívesebben magára zárná az ajtót, és egyedül szeretne lenni. Valaki bosszantóan hangosan telefonál, más ritmusos zenét hallgat, egy harmadik ember ropogtatja az ujjait... így a fejhallgató megoldást jelenthet, különösen a fiatalabb generáció számára. A Manpower Work Life kutatása szerint, amely a Kinnarps vállalat által az év elején megjelentetett részletes Trend jelentés alapjául szolgált, a 80-as években születettek közül tízből négyen zenét hallgatnak fejhallgatóval, ha hatékonyan kell dolgozniuk. Ezzel szemben az 50-es években születetteknél csak tízből egy személy használ fejhallgatót munka közben.
„A fejhallgatóval hallgatott zene hatékony módszer lehet akkor, ha valaki egy kis csendre és nyugalomra vágyik. De a tökéletes munkakörnyezetben személyre szabott területek és bútorok találhatók, amelyek csendes, nyugodt munkahelyet biztosítanak, még nyitott légterű irodákban is” – mondja Elisabeth Slunge, a Kinnarps márka-, termékcsalád- és dizájnigazgatója.