Varázslatos minták

2015-08-25

Művészet vagy tervezés? Napjaink egyik legnépszerűbb trendje, hogy a tervezők egyre egyedibb kifejezésmódokat keresnek a szokványos modellek helyett. Mi a Kinnarpsnál felfedeztük a tavasz legfantáziadúsabb mintamegoldásait.
A holland Aliki van der Kruijs napjainkban a világ legérdekesebb mintáinak tervezői közé tartozik. Számára az áttörést több mint egy évvel ezelőtt a Made by Rain nevű szövetkollekció hozta meg. A kollekció létrehozásakor teljesen egyéni technikával fényképezte le az ugráló esőcseppeket, majd újraalkotta ezt a mintát a textileken is.

„A szöveteimmel szinte magunkon viselhetjük az időjárást” – nyilatkozta Alicia a Made by Rain kollekcióról, amely hozzájárul a környezet védelméhez is, kifejezve a tervező klímahelyzettel kapcsolatos álláspontját. Alicia hazájában, Hollandiában manapság négy százalékkal többet esik az eső, mint húsz évvel ezelőtt.


Aliki ismét valami nagyon aktuálissal rukkolt elő: szőnyegkollekciója még haladóbb technikai megoldással készült. A textileket mikroszkopikusan kicsi üvegszemcsékkel szőtte össze, így a szőnyegek a változó árnyalatoknál csillognak attól függően, hogy milyen irányból nézzük őket, és hogyan esnek rájuk a napsugarak. Mintavarázslat!

Paola Navone régi motorosnak számít a tervezői iparágban. A milánói vásáron Paola az Addiction nevű új kollekcióját állította ki, amely egy teljesen egyéni szemléletmóddal készült tapétasorozat. Megszoktuk, hogy a tapétáknak ismétlődő mintája van, de Paola Navone alkotása szinte már művészet. A három méter magas halakat a tervező női sziluettekkel kombinálta, a kék alapon pedig absztrakt háttér látható – a kék Paola Navone kedvenc színe. Választásával mi is egyetértünk – a minta valósággal függőséget okoz!