A jövő monitora

2014-10-15

A jövő monitora

Milyen lenne, ha elküldhetnénk egy vázát e-mailben? Vagy kezet rázhatnánk azzal, akivel Skype-on beszélünk! A jövő számítógép-monitorai 3 dimenziósak lesznek, ez pedig mindent megváltoztat.

Manapság a monitorok laposak és fényérzékeny pixelt tartalmaznak, de a vizuális élmény ellenére, amelyet nyújtanak, még mindig csak egydimenziósak. A Tangible Media Group kutatóinak azonban sikerült megtervezni egy olyan monitort, amellyel olyan élethűen érzékelhetjük a formákat, mintha agyagból gyúrták volna azokat. A monitor elméletileg még a kézfogást is képes szimulálni, ha valakivel Skype-on beszélgetünk... Úgy hangzik, mint egy sci-fi? Nem igazán, a fejlesztéseket gyorsabban hajtják végre, mint azt gondolnánk. A Tangible Media Group kutatói meg vannak győződve arról, hogy ezek a típusú monitorok 10 éven belül teljesen elterjednek.
„Nagyon sok előnyük van. A mai monitorok passzívvá tesznek minket. Órákig csak ülünk és a monitort bámuljuk, de a jövőben ez az interakció teljesen megváltozik. Az e-mailben kapott formákat érezhetjük, megérinthetjük vagy akár meg is ölelhetjük. Bármi lehetséges” – mondja Daniel Leithinger kutató.
Mi a Kinnarps vállalatnál izgatottan figyeljük ezt a fejlődési folyamatot.
Ne feledje, hogy erről nálunk olvasott először!