ÚJ SZELEK

2013-07-03

Hogyan oldható meg a jövőben az energiaellátás problémája? A Kinnarps közelebbről is megvizsgálta a kérdést, amelyre újszerű és izgalmas választ talált: egy lengedező toronyházat.


Rachel Belatchew építész olyan javaslattal állt elő, amely a legtöbb új energiamegoldást felülmúlja: új típusú szélturbinát kellene szerelni a stockholmi Söder Torn tetejére. A 26 emeletes toronyházat további 40 emelettel kellene megtoldani – ez az eredeti építész, Henning Larsen terveiben is szerepelt. A torony Stockholm egyik legvitatottabb épülete. Amikor 1997-ben végre elkezdődött a megépítése, Stockholm városa úgy döntött, az eredeti emeletek számát 14-re csökkenti. Ekkor Henning Larsen kilépett a projektből. Rahel Belatchew ma a kiterjesztett homlokzatot piezoelektromos  szálakkal szeretné befedni. A homlokzatot ezáltal szupertechnológiás szélturbinává változtatná, amelyen a sok vékony szál a szél hatására energiát termel. Ez a hagyományos szélturbinával szemben olyan szempontból előnyösebb megoldás, hogy a szálak enyhe szellő hatására is energiát generálnak, nem zajosak és nincsenek negatív hatással az élővilágra.
Bár Belatchew javaslata egyelőre a kialakulás fázisában van, mégis, találkoztunk-e már valaha ennél szebb energiamegoldással?