Irodai dzsungel

2016-01-19

Vidd a házba a természetet! Ennél könnyebben nem is lehetne megfelelőbb munkakörnyezetet kialakítani és egyúttal támogatni munkatársai egészségét.

Tudta, hogy akár néhány cserepes növény is hatalmas változást hozhat? Először a levegő páratartalma emelkedik, ami jótékony hatással van a nyálkahártyára és a bőrre, valamint a pára csökkenti a számítógépekből származó statikus elektromosságot. További pozitív szempont, hogy a cserepes növények levelei magukhoz vonzzák a port és eltávolítják a levegőből a benzolhoz és a formaldehidhez hasonló káros anyagokat. Amennyiben alkalmazottai közül bárki allergiás, mindez roppant hasznos – attól azonban nem kell tartania, hogy a cserepes növények allergiát okoznak, mert ez rendkívül ritka. Az ilyesmi elsősorban vágott virágoknál fordul elő.

Felmérések szerint a vállalatoknál a sok cserepes növénnyel körbevett alkalmazottak kevesebb betegszabadságot vesznek ki és általában egészségesebbek. Az USA-ban pedig azt állapították meg, hogy azokban a kórházakban, ahol szobanövények találhatók a páciensek hamarabb felépülnek és kevesebb fájdalomcsillapítót kellett beadni.

Íme öt kedvenc növény az irodai dzsungelhez, amelyek nem csak szemet gyönyörködtetőek, de jótékony hatást gyakorolnak az egészségre is:

1. Krizantém.
2. Gerbera.
3. Vitorlavirág.
4. Borostyán
5. Páfrány.