AZT TESSZÜK, AMIT HIRDETÜNK

2016-08-19

Az anyag adagolása automatikus, a dolgozóknak nem kell nehéz súlyt emelniük. A székváz felhajtható, így könnyebb elvégezni a kényes műveleteket. A célszerszámoknak és a szerszámok személyre szabható elhelyezésének köszönhetően a munka stresszmentesen zajlik.

Az ergonómia az egész emberről szól – és az egész cégről. Legalábbis a kinnarpsnál egyértelműen. Az ügyfeleink számára Belsőépítészeti megoldásokat fejlesztő, gyártó és eladó cégünk Maga is egy nagy munkahely, amely legalább olyan, vagy még Nagyobb ergonómiai igényeket támaszt, mint más munkahelyek.

„Igen, valószínűleg magasabbra tesszük a mércétaz ergonómia terén, mint a cégek többsége, de furcsa is lennemásként – mondja Anders Hermansson termelési igazgató. – Egyrésztpontosan tudjuk, mennyire fontos az ergonómia az emberekközérzete és teljesítőképessége szempontjából. Másrészt eleverendelkezünk a szükséges szakértelemmel, így valamivel egyszerűbbenés magától értetődőbben valósítunk meg a saját cégünkbenjó ergonómiai megoldásokat.”


 ERGONÓMIA A KEZDETEKTŐL

 A magasra tett mérce természetesen nem csak az irodai környezeteinkrevonatkozik, hanem a gyártástól a szállításig a teljes folyamatra.Mivel a Kinnarps számos terméke fejlett műszaki megoldásonalapul, az összeszerelésük komoly kihívást jelent. Jönköpingigyárunkban nemrégiben állítottunk üzembe egy új székváz-összeszerelősort. Ellátogattunk oda, hogy beszélgessünk Anders Lundahlergonómussal, a Kinnarps egy régi munkatársával.

„Az ergonómia területén végzett módszeres munkánk a cég egészérehatással van, aminek jó példája az új szerelősor. Az ergonomikusgondolkodást már a tervezés fázisában megkezdtük, ezután pedigkialakítottunk egy próbamunkahelyet, hogy a tényleges szerelősor létrehozásaelőtt értékelést végezhessünk” – idézi fel Lundahl a gyárban.

A konkrét szerelés esetében az jelenti az egyik legnagyobb kihívást,hogy sok kényes és precíz műveletet kell elvégezni a székváz belsejébenés a sarkakban.
A szerelősor ezért úgy van kialakítva, hogy a székváz automatikusanmegfelelő szögbe álljon a szereléshez, így a dolgozónak nem kelltermészetellenes, fárasztó testhelyzetben végeznie a munkáját.
„Továbbá állítható magasságú a padlózat, így nem számít, hogy ki,milyen magas, és a dolgozók azt is eldönthetik, hogy állva vagy ülveszeretnének-e dolgozni.”


FOLYAMATOS FEJLESZTÉS

Miközben körbejárjuk a szerelősort, Anders Lundahl tovább magyaráz.Megmutatja az állítható magasságú padlózatot, az árnyékés vakítás nélküli világítást, és az adott feladathoz kialakított, kézreálló szerszámokat. Szemmel látható, hogy itt a legapróbb részlet istudatosan van kialakítva.

„És most is normális hangerővel beszélgetünk, annyira alacsonya zajszint” – jegyzi meg. Nyilvánvaló szempont a biztonság, amitrészben a kezelő mindkét kezét igénylő, kettős parancsok használatabiztosít, ezzel is megelőzve a zúzódásokat. Nem kevésbé fontos,hogy az anyag adagolásához a kezelőnek nem kell nagy súlyt emelnie.Anders Lundahlnak minden oka megvan az elégedettségre.

„Igen, elégedett vagyok, mivel sikerült létrehoznunk egy igazán jótermelési környezetet. Ugyanakkor van még, amin lehetne javítani,itt és a szervezet egyéb részein is. Folytatjuk az ergonomikus megoldásokfejlesztését, és továbbra is azt tesszük, amit hirdetünk.”

Explanation; Anders Lundahl: A szakképzett ergonómus és fizioterapeuta Anders Lundahla Kinnarps munkatársa. A termékek ergonómiai fejlesztésévelpárhuzamosan valamennyi munkahelyet megvizsgál, ésgondoskodik arról, hogy minden dolgozó megfelelő képzésben éstanácsokban részesüljön az ergonomikus munkavégzést illetően.