Divatba jön a kerékpározás

2014-08-28

Praktikus és környezetbarát – nem csoda, hogy egyre többen mennek kerékpárral a munkahelyükre. Itt az első kerékpár, amelyet kifejezetten az ingázók számára terveztek!

Mindennap láthatunk a forgalomban olyan férfiakat, akik versenykerékpárral cikáznak a sávok között. Ezeknek az új típusú ingázóknak már saját becenevük is van: „Memil” (middle-aged men in Lycra, azaz középkorú férfiak lycraruhában).
De a kerékpározás természetesen nem csak férfiaknak való. A gyors kerékpározóknak Koppenhága és Amszterdam körül speciális motoros utak épülnek. Ez a tendencia egész Európában megfigyelhető, mivel egyre többen látják be, hogy a kerékpározás jó mindennapos testmozgás, és sokkal inkább környezetbarát megoldás, mint az autó. Egyre többen döntenek úgy, hogy bepakolják a számítógépet és a fontos papírokat egy hátizsákba, és kerékpárral mennek munkába.
És már kapható az első olyan kerékpár, amelyet kifejezetten ingázóknak terveztek. A kerékpár a kanadai Vanhawks Valour vállalat ötlete. A GPS-szel és a legmodernebb Bluetooth technológiával felszerelt kerékpáron lévő érzékelők automatikusan figyelmeztetnek a forgalom veszélyeire és más problémákra. Például ha egy autó gyorsan közeledik a holttérben, a kormány automatikusan rezegni kezd. A kerékpár ezenkívül rendszeresen adatokat gyűjt az útvonaláról és rögzíti az egyenetlen útfelületeket, ezeket az adatokat pedig egy alkalmazás használja (iOS és Android segítségével is elérhető), ami így minden kerékpárosnak segítséget jelenthet. A kerékpárosok természetesen ugyanarra a hálózatra kapcsolódnak, hogy kommunikálhassanak egymással, és hogy könnyebb legyen megtalálni az ellopott kerékpárokat. Pedálozás közben egy dinamó termel áramot, amely feltölti a kerékpár elektronikus alkatrészeit. Pattanjon Ön is nyeregbe, de közben vigyázzon magára!