Állítsa fel helyesen a fontossági sorrendet

2014-03-13

Vannak olyanok, akik felesleges energiával rendelkeznek, és úgy tűnik, mindenre van idejük. Ők elsajátították a legfontosabb készséget: a fontossági sorrend helyes felállítását. Az alábbiakban teszünk néhány javaslatot arra, hogyan oszthatja be Ön is jobban az idejét!

Hányszor fordult elő, hogy nem úgy ment haza a munkából egy hosszú, stresszes nap után, hogy arra sem emlékezett, pontosan mit csinált aznap? A végeláthatatlan e-mail áradat, a megbeszélések és az instant kávék forgatagában nem meglepő, ha úgy érezzük, életünk folyamatos taposómalom, főleg ha még néha otthon az ágyban is dolgoznunk kell. Leo Babauta amerikai író elgondolkozott azon, hogyan dolgozhatnánk kevesebbet, mégis hatékonyabban. Például szerinte mindannyian jobban éreznénk magunkat, ha megpróbálnák értékelni a teljesítendő feladatokat: „Gondoljunk csak a megbeszélések körüli felhajtásra. Tegyük fel magunknak a kérdést: összedőlne a világ, ha nem vennék részt mindig minden megbeszélésen?" Ha megteremtjük az egészséges egyensúlyt, sok energia és idő szabadulhat fel, ami pozitív hatással van a fejlődésre, szakmai téren és a magánéletben egyaránt. Babauta három alapelve a következő:

  1. Legyen a saját időbeosztásának szakértője: tényleg megéri energiát fektetni az összes feladatba, amit kiosztottak az Ön számára? Mit lehet félretenni?
  2. A helyes fontossági sorrend felállításának készségét időbe telik elsajátítani. Kezdje azzal, hogy ma alaposan átnézi az elvégzendő feladatokat, és osztályozza azokat. Melyek fontosak a karrierje szempontjából? Melyek lesznek pozitív hatással Önre? Végezze el ezeket a feladatokat, és minden más is a helyére kerül.
  3. Ahhoz, hogy ez a módszer megfelelően működjön, még átfogóbb értelemben kell kialakítania egy olyan környezetet, amelyben képes a munkájára koncentrálni, és nem vonja el semmi a figyelmét. Ha fontos munkája van, kapcsoljon ki minden szükségtelen rss-hírcsatornát, twitter fiókot és közösségi oldalt, amely csak elterelné a figyelmét. Hetente egyszer tartson „digitális elvonó” napot, amikor még az e-mailjeit sem olvassa el. Készen áll a változásra?