Első az egészség

2015-06-18

A technológiai forradalomnak köszönhetően egyre több időt töltünk a számítógép képernyője előtt – ez azonban súlyos egészségügyi következményekkel járhat. Minden vállalatnál szükség lenne megfelelő egészségprogramra. A Kinnarps tippeket ad azzal kapcsolatban, mit érdemes tenni. Legyen aktív!

Tavaly Preventing Chronic Disease, azaz A krónikus megbetegedések megelőzése címmel egy 35 000 irodai alkalmazottat vizsgáló átfogó kutatást végeztek Washingtonban. A vizsgálat igazán rémisztő eredményeket hozott: minden negyedik alany életveszélyes mértékben elhízott. A tendencia az egész világon érvényes, nem vagyunk már olyan aktívak, több stressz ér bennünket, és a kiégettség veszélyének is ki vagyunk téve. Összességében elmondhatjuk, hogy ez nemcsak a vállalatok, hanem a társadalom szempontjából is egy időzített bomba, mivel semmi sem költségesebb a betegállományban lévő vagy kiégett alkalmazottaknál. Ezzel szemben egy jó munkahelyi egészségprogram kialakítása filléres költség. Az egészségprogramok a fizetett munkaidőben elvégzett orvosi vizsgálatoktól kezdve egészen a személyes coachingig tartalmaznak minden fontos elemet.

Emellett, a tárgyalóteremben ülve eltöltött hosszú órák helyett, minden vállalatnál érdemes lenne bevezetni az ún. "séta megbeszélés közben" megközelítést. És komolyan ajánlott megfontolni a váróban elhelyezett automaták lelakatolását... Az ilyen kis lépésekkel jelentős hatás érhető el. A világosan megfogalmazott egészségprogram nemcsak az alkalmazottak egészsége, hanem a vállalat szempontjából is előnyös: vonzóbb munkahellyé válhat, ahol és amellyel szívesen dolgoznak az emberek. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy egy vállalat legértékesebb eszközét az alkalmazottak képezik.