Indusztriális karakter, nyers felületek

2013-09-18

Az irodaházakban évtizedeken keresztül a fényes padló és a tükörsima felületek alkalmazása volt jellemző, de ez a tendencia az utóbbi időben megfordulni látszik. De vajon mennyire lesz tartós a nyers megoldások divatja?

A Kinnarps által tavasszal elvégzett felmérés eredményei szerint négy emberből mindössze egy elégedett a munkahelyi környezetével. De milyen egy igazán inspiráló munkakörnyezet?
„A felmérés eredményei megerősítik azon meggyőződésünket, mely szerint a testre szabott, a dolgozók igényeinek figyelembevételével kialakított munkakörnyezet a legjobb megoldás”, mondja Elisabeth Slunge, a Kinnarps márka-, termék és design igazgatója.
Mostanában népszerű vált például a nyers felületek és az indusztriális megoldások alkalmazása, különösen az Egyesült Államokban.  Ezekre a munkahelyekre jellemző a régi gyárépületekre emlékeztető kialakítás kopott cementpadlóval, látszó csővezetékekkel és szellőzőcsövekkel, valamint ólomüveg ablakokkal.
Marc Kushner, az Architizer - egy amerikai építészeket és belsőépítészeket tömörítő közösségi hálózat - alapítója és vezérigazgatója szerint a trend sikerének magyarázata egyszerű.
„A dolgozók szeretik érezni azt, hogy a semmiből létrehoznak valamit.  Azt, hogy részesei valami náluk nagyobb dolognak. A régi hierarchia eltűnik a nyers környezetben, és valami más jelenik meg helyette.”
Jason Freedman, a szabad irodaterületekről adatbázist vezető, san francisco-i 42 Floors munkatársa is egyetért azzal, hogy az elegáns, luxuskivitelű irodákat egyre inkább felváltják a nyers, indusztriális jellegű terek és megoldások.
Az o+a építész stúdió, melynek feladata az volt, hogy tervezze meg a Microsoft washingtoni telepén lévő egyik épület belső kialakítását, kiválóan elvégezte a házi feladatát. A nagy, nehéz garázsajtók mögött feltárul a létesítmény nyers, indusztriális látványvilága, mely friss és inspiráló környezetet biztosít az ott dolgozók számára.