GOMBNYOMÁSSAL VÁLTOZTATHATÓ SZÍNŰ BURKOLAT - EGY FORRADALMI TECHNOLÓGIA

2013-05-07

Tags:

Unja, hogy mindennap ugyanazokat a fehér falakat kell néznie az irodában? Egy új technológia lehetővé teszi a speciális burkolat színének megváltoztatását akár egy mobiltelefon segítségével!

Biztosan van olyan reggel, amikor az irodába érve körülnéz, és azt kívánja, hogy bárcsak valaki változtatna a berendezésen, vagy legalább átfestené a falakat.
Ron Arad, az angol tervezőzseni megalkotta az év egyik legérdekesebb új termékét – a No Bad Colours fantázianevű, változtatható színű falicsempét.  A reggeli megbeszélés idejére ideális lehet például a megnyugtató kék, de az ebédhez talán jobb lenne egy étvágygerjesztő sárga, a munka utáni esti programhoz pedig mondjuk egy tüzes piros - a lehetőségek száma végtelen.  És nincs szükség festőhengerre, a burkolólapok színe számítógéppel vagy mobiltelefonnal változtatható.  A rendszer további előnye, hogy az sem okoz gondot, ha nem sikerült eltalálni a megfelelő árnyalatot...
A technológiát a brit Versatiles Technologies fejlesztette ki, és a burkolólapok közötti vékony folyadékrétegen áthaladó elektromos impulzusokra épül.  Vagyis nincs hagyományos fényforrás, ami a karbantartás szempontjából is előnyös.
A No Bad Colours burkolat kiépítésének ára körülbelül 400 angol font négyzetméterenként, vagyis nagyságrendileg a márványburkolat költségeinek felel meg.
„Ez egy nagyon izgalmas technológia, amely számos alkalmazási lehetőséget kínál. Természetesen alkalmazható falon és padlón, de bútorokon és kisebb tárgyakon is. Ez csak a kezdet”, mondja Ron Arad.

Ron Arad változtatható színű burkolati megoldása. Fotó: Graeme Montgomery.