Mentsük meg a bolygót!

2015-11-19

A klímaváltozásnál aligha van fontosabb téma. Most pedig mi sem fontosabb annál, hogy ezt a világ minden egyes országa megértse. Az Egyesült Nemzetek Szervezete december elején konferenciát tart a klímaváltozással kapcsolatban Párizsban.

Az utolsó ilyen konferenciára 2009-ben került sor Koppenhágában. Akkoriban a konferencia teljes kurdarcba fulladt. Hiába álltak középpontban az emberiségre váró kihívások, hiába emlegették, hogy egy környezeti katasztrófa küszöbén állunk, nem sikerült megegyezésre jutni. Mára azonban a helyzet némileg megváltozott. A klímaválság már nem tekinthető kizárólagosan környezetvédelmi problémának. Úgy kell tekinteni rá, mint ami hosszú távú túlélésünket befolyásolja, ez pedig azt jelenti, hogy politikai és gazdasági döntésekre van szükség. A jó hír azonban az, hogy még viszonylag kis intézkedésekkel is kiterjedt és jelentős hatást lehet elérni. A New Climate Economy felmérése azt mutatja például, hogy a szén-dioxid-kibocsátást már csak azzal akár 20%-kal csökkenthetnénk, ha megfelelő környezetvédelmi tervet dolgozunk ki a közlekedésre és az új épületekre vonatkozóan. A sikeres környezetvédelmi szabályozást alkalmazó városok közül kiemelhetjük Koppenhágát gyalog- és kerékpárútjaiért, valamint Madrid is dicsérhető autómentes övezeteiért. Nagy remények fűződnek emellett a nulla energiafelhasználású épületekhez, amelyek egyszerre jelentenek környezetbarát és a gazdaságra is jó hatással lévő megoldásokat. Nyilvánvaló, hogy ha hatással szeretnénk lenni a klímára, a városainkkal kell először foglalkoznunk. A világ városai a Föld felületének alig 5%-át teszik ki, mégis a szén-dioxid-kibocsátás 70%-áért felelősek.

Így, kedves politikusok, addig ne álljanak fel a konferenciaasztal mellől, amíg megegyezésre nem jutottak. Ennek már legfőbb ideje lenne!