Ülőbútor-tervezés

2014-09-18

Ülőbútor-tervezés

A Kinnarps Materia márkája bemutatja az év két legnagyszerűbb bútorát, melyeket a fényképkeretek, illetve a cirkuszi porond ihletett.

Gondoljon kedvenc fotelére! Valószínűleg egy távoli sarokban meghúzódó, meglehetősen nagy és ormótlan bútordarab jelenik meg képzeletében. De az új idők új bútorokat kívánnak, és ez különösen igaz a munkahelyekre. Az év áttörő sikerű új termékei közül kettő, a Frame (Keret) és az Elephant (Elefánt) a Materiától számazik, amelyek az ülőbútorokhoz kapcsolódó minden hagyománnyal szakítanak. 

A Keretet Ola Giertz tervezte, melyet a képkeret inspirált. És minden bizonnyal valami teljesen újat alkotott – ez nem fotel, de nem is szék, bárszéknek pedig végképp nem nevezhető. Talán mindezek együtt ugyanabban a bútordarabban! A Keretben pihentetően összekucorodhat, rockkerként el is terpeszkedhet, de kollégája is szívesen beleül, hogy egy csésze kávét elfogyasszon. Tökéletesen illik az új munkahelyhez! A Keret grafikai terve épp olyan egyszerű, mint amilyen nagyszerű. 

"A Keret az első olyan bútorom, amit a Materia számára terveztem. Tavaly találkoztunk, és első pillanattól tetszett nekik az ötletem" - mondja Ola, aki az alkotás folyamatát szakadatlan álmodozásként írja le, miközben a tökéletes ötlet után kutat. Kollekciója igen széles körű, az innovatív ülőbútoroktól az éttermi bútorokig és kiegészítőkig terjed, amelyekben mindig van egy nagyon egyedi csavar. "Remélem, hogy a Keretnek testvérei is lesznek a jövőben.

Rengeteg ötletem van, amikor egy-egy tervet kell továbbfejlesztenem" - mondja Ola, akit jelöltek az "Év Újonca a Materiánál" díjra és az Év Vállalkozója címre is Skåne tartományban. Míg Ola viszonylag új szereplő a formatervezésben, Carl Öjerstam Svédország egyik legnagyobb formatervező sztárja, aki több mint 20 éves pályafutása során számos nemzetközi díjban részesült a háztartási elektronikától az áruházi belsőépítészeitg terjedő széles palettán. De amikor elfogadta a Materia klasszikus bárszékének felfrissítésére vonatkozó megbízást, kiderült, hogy ez élete egyik legkeményebb kihívása. Carl a cirkuszi porond zsámolyain ülő elefántokból merítette az Elefánthoz az inspirációt. Az Elefánt ismétlődő mintája azt jelenti, hogy minden szögből ugyanúgy néz ki, melynek eredménye egy gyönyörű, mindennapi szobor.  És pontosan ezt akarjuk, egy olyan bútordarabot, ami uralja a teret, miközben feltűnés nélkül beleolvad. Az Elefánt ezt könnyedén megvalósítja, akár a konyhában, akár az iroda legelőkelőbb helyén áll. És mint minden jól átgondolt ötlet, az Elefánt több különböző méretben: 430, 630 és 780 milliméteres magasságban  kapható.

Seating design