Tegyünk a környezetért!

2016-03-23

Trio.

Amióta fogyasztunk, azóta szemetelünk is. Ezért talán nem meglepő, hogy az ipari tervezés világában olyan sok az ikonikus szemeteskosár: például az 1930-as évekből származó Vipp a New York-i Modern Művészetek Múzeumában (MoMa) van kiállítva.

Néhány évvel ezelőttig a teafilterektől kezdve az üres konzervdobozokon át a rossz ötletekig minden ugyanott végezte. De ahogy egyre jobban hozzászokunk a soha el nem fogyó szeméthalom szortírozásához és újrahasznosításához, a szemeteskosárral kapcsolatos megoldások egyre kreatívabbak lesznek. Az alábbiakban olvasható erre három ötletes példa:

A malmői Mines Above Ground vállalat, amely egyedi szelektív szemeteskukákat tervez, kiszámította, hogy a svéd irodák mennyit spórolnának azzal, ha szelektívebben gyűjtenék a szemetüket: ha egy irodában, ahol 300 darab, mindennap fél kiló szeméttel megtöltött papírkosár található, 20%-ról 80%-ra növelnék a szelektált szemét mennyiségét, évente több mint 100 000 svéd koronát tudnának megtakarítani. A Mines Above Ground szemetesei újrahasznosított anyagokból készülnek, és négy részre vannak osztva: konzervdobozok/üvegek, papír, élelmiszer-maradék és fém. A hulladékot így már a kidobáskor szelektáljuk, így kiküszöbölhetjük a kidobás, a kiürítés és az szemétszállítás közötti fázist.

A Materia nevű tervezőcég, amely főként nyilvános területekkel és kortárs szervezetekkel foglalkozik, hasonló megoldást kínál. Kollekciójának része a Trio szemetes, amelynek teljes űrtartalma 95 liter, és amelyben három külön tartály található a konzervdobozoknak/üvegeknek, papíroknak és egyéb hulladékoknak.

Ezenkívül két másik példa is van arra, hogy az újrahasznosítás során nem kell lemondani a stílusos kialakításról: a Wesco klasszikus termékének, a Push szemetesnek a továbbfejlesztett változata, a Push Two, amelynek két külön rekesze és tartálya van, illetve a Joseph Joseph praktikus Totem nevű terméke, amely számos különböző kivehető részből és egy beépített szagszűrőből áll.

Totem.

A szemét problémájának megoldására teljesen más megközelítést jelent a tömörítés a kidobás szakaszában, ami csökkenti és racionalizálja a szemétszállítást. Az amerikai Big Belly Solar nevű vállalat olyan közterületi kukát tervezett, amely napenergia segítségével tömöríti össze a szemetet az eredeti térfogatnak körülbelül a hetedére. Ezenkívül a kuka digitálisan jelenti, amikor megtelik, így nem kell feleslegesen kiüríteni. A Big Belly Solar szemetest Svédországban már számos önkormányzati hatóság használja kültereken, és az EWF Eco nevű svéd ügynökség termékmenedzsere, Richard Pålsson úgy gondolja, hogy a szemeteseket hamarosan beltérben, például irodai környezetben is használni fogják.

„Beltérben be lehet dugni a csatlakozóaljzatba, és így fel lehet tölteni” – nyilatkozta.

Big Belly Solar.