Pszt!

2015-11-12

A rossz akusztika még a legjobb munkahelyeken is problémákat okozhat. Ennek ellenére még mindig hajlamosak vagyunk félvállról venni a dolgot. A nyitott terű környezetben dolgozók esetében tízből hatan mondják azt, hogy zavarja őket a zaj. De a problémára van megoldás!

Tudta, hogy amikor munka közben félbeszakítják, átlagosan 23 percet vesz igénybe, amíg újra teljesen az adott munkára tud koncentrálni? A lift megérkezését jelző, folyamatosan hallott pittyegő hang ugyanannyira irritáló lehet, mint a szoba másik felében suttogó munkatársak. Néha nem is kell tudatosan észlelnünk a zajt ahhoz, hogy az stresszt, fejfájást és rossz teljesítményt okozzon.

Hogyan lehet tehát megoldani a zaj problémáját?

Nagyobb munkahelyeken gyakran alkalmazzák az úgy nevezett manipulált háttérzaj technikáját. Egy hangszórón egy alapzajt játszanak le a szobában, amely elnyom minden más zavaró hangot. Még egy nyikorgó ventilátor hangját is át lehet alakítani úgy, hogy az a kellemesen fújdogáló tengeri szellőre emlékeztessen. Ezt nevezik a hang „átformálásának”.

Kisebb terekben általában előnyben részesítik a hangelnyelő panelek és válaszfalak használatát. A Kinnarps számára Christian Halleröd tervező tervezte meg a Prim és az Oktav nevű elemeket, amelyek a piacon kapható leghatékonyabb és legstílusosabb megoldások közé tartoznak.

De bútorok is használhatók hangszigetelőként. Ilyen például a Silent Whisper nevű rendkívül praktikus asztal, amelyet Sigrid Strömgren tervező tervezett a Materia számára. Az asztallap speciális szerkezete akár 10 decibelnyi hangot is képes elnyelni.

Fontos viszont tisztában lenni azzal, hogy minden munkahely más. A Kinnarps ezért többek között a Sabine-féle kiegyenlítés nevű tudományos módszeren dolgozik, amelynek köszönhetően mérhető lesz a visszaverődési idő, amelyet összefüggésbe lehet hozni a helyiség méretével. Ez jelezni fogja, hány hangelnyelő panelre van szükség.