Csendesebben, kérlek, ez nagyon zavaró!

2014-02-28

Uzsonnás dobozok és könyvek kupacai mindenütt. Aggódik, hogy a munkatársait zavarja a munkahely rendetlensége? Valójában ennél még van sokkal rosszabb is: a zajszint. Túl sok zajt csinál!

A nyitott légterű irodáknak is megvan a maguk hátránya. A papírvékony térelválasztókkal elkülönített szobákban az emberek közelebb kerülnek egymáshoz és többet megtudnak egymásról, mint amennyire azt esetleg szeretnék. Nem lehet nem tudomást venni róla. Nagyon sokan ismerik ezeket a helyzeteket, amikor például hozzáfognánk megírni egy rendkívül fontos feljegyzést, az iroda másik végében biztosan megszólal egy hangos rádió vagy éppen az egyik értékesítő lelkesen telefonál. Ilyenkor a The Office brit tévékomédiában is érezhetnénk magunkat. A Sydney Egyetem egy érdekes felméréssel azonosította az egylégterű irodák legzavaróbb jellemzőit. A válaszadók harminc százaléka azt állította, hogy a leginkább zavaró probléma a munkatársak által keltett zaj, amellyel nem tudnak megbirkózni. A legrosszabbként talán mégis a privátszféra hiányát jelölték meg. Egy percre sem lehet egyedül lenni, nem lehet megfelelően összpontosítani és mindenki mindent hall. A felmérés résztvevőinek mintegy 60 százaléka ezt nevezte a legnagyobb problémának.
A felmérés egy másik megállapítását is érdemes kiemelni. Az eredmények tanúsága szerint a kis irodai boxokban dolgozó alkalmazottak a legkevésbé elégedettek a munkahelyükkel. Az egylégterű irodában dolgozók valamivel tehát elégedettebbek, ami azzal magyarázható, hogy a zaj forrása számukra is látható és érthető. Ez az apró, ám annál fontosabb különbség az irányítás illúzióját kelti.
A felmérés továbbáaz alábbi zavaró tényezőket sorolta föl:

  • 28% szerint az irodai hőmérséklet nem megfelelő.
  • 18% túl kicsinek tartja a munkahelyi teret.
  • 15%-ot az irodában használt színek zavarnak.