Okos szövetek

2014-12-11

Okos szövetek

Ruháink a jövőben tájékoztatni fognak minket egészségi állapotunkról, figyelmeztetnek az értéktelen ételekre, és megmondják, mikor menjünk futni.

Milyenek lesznek a jövő textíliái? Vagy pontosabban, milyen funkciókkal fognak rendelkezni? David Dworsky és Victor Köhler The Next Black című izgalmas dokumentumfilmjében a divatvilág vezető jövőkutatói a technika gyors fejlődésének jelentőségéről mondják el gondolataikat. A film online bemutatója 2014 nyarán volt. Ha eddig még nem látta, mindenképpen javasoljuk a The Next Black letöltését. A film rövid remekmű korunk egyik legérzékenyebb témájáról: arról szól, hogyan kell például megbirkóznunk a divat világában és a textiliparban az egyre nagyobb környezeti problémákkal. A film sok érdekes megszólalójának egyike Suzanne Lee, a Biocoture kreatív igazgatója.
"Talán a leginnovatívabb újdonság a biológiai termelésben rejlő potenciál, ami azt jelenti, hogy elejétől végig élő organizmusokkal fogjuk "elkészíteni" a ruhadarabokat. Így fel sem merül a felesleges hulladék kérdése" - mondja Suzanne.
Bámulatos fejlődés zajlik a "viselhető technika" területén is, ahol a ruhadarabokba vércukorszintet mérő, a pulzust és testhőmérsékletet figyelemmel kísérő szenzorokat szerelnek, mintha a ruha egyúttal ápolónk is lenne. Nagy előrehaladást ért el az Adidas, amely már tavaly piacra dobta miCoach Elite (Tökéletes edzőm) rendszerét.
"Úgy gondolom, hogy nemcsak a sportolók fogadják szívesen, ha megmondják nekik, mit tegyenek annak érdekében, hogy jobban érezzék magukat, és tovább éljenek" - mondja Matt Hymers, az Adidas termékmenedzsere.