Intelligens hulladék

2015-10-27

Mindenki a kiegészítőkről beszél! A Londoni Design Hét egyik legizgalmasabb innovációja egy csuklópánt volt, amelyik figyeli viselőjének környezetre gyakorolt hatását. És természetesen újrahasznosított elektronikai eszközökből készült.

 

A WorldBeing néven piacra dobott csuklópánt adatokat gyűjt és egyeztet arról, ahogyan az életünket éljük. Az utazásaink módjáról, a vásárlásainkról, az étkezéseinkről és az otthoni energiafogyasztásunkról. Ezek alapján a csuklópánt kiszámolja a szénlábnyomunkat. Ráadásul minden csuklópántot viselő személy összeköttetésben áll egymással, így összehasonlíthatják egymással a fogyasztási adataikat. Ezenkívül a csuklópánt egy másik intelligens funkcióval is rendelkezik: ha a csuklópánt fejlesztése befejeződik, a készülék képes lesz felismerni viselőjének szívdobogását, amelyet aztán egyedi aláírásként használhatunk érintésmentes fizetésnél.

„A csuklópánt ötlete akkor jutott az eszembe, amikor hallottam, hogy évente több mint 50 millió tonna elektronikai hulladék keletkezik” – mondja a tervező, Benjamin Hubert.