Zene által okosabban

2015-10-15

Zenét hallgatni munka közben? A kérdés nem is olyan egyszerű. Van, aki hangosan hiphopot hallgatna, míg másokat már az is zavar, ha valaki leejt egy tűt a szoba másik végében. Számtalan vitát okozott már ez a kérdés.

Tény, hogy a kutatók többsége egyetért abban, hogy bizonyos körülmények között a zene hatékonyabbá teheti a kreatív munkát. A 80-as években egy nagy nyilvánosságot kapott kísérlet során bebizonyították, hogy Mozart zenéje javítja a koncentrációt. Az eredményeket azóta némileg felülbírálták, és kiderült, hogy a pozitív hatást az váltja ki, ha szeretjük a zenét, amit hallgatunk. A leginkább stimuláló hatása a 60 BPM sebességű zenének van.

Néhány éve egy újabb izgalmas tanulmány jelent meg az Amerikai Orvosszövetség lapjában. A sebészek koncentrációját vizsgáló tanulmány azt találta, hogy a koncentrációképesség javult, amikor olyan zenét hallgattak, amelyet saját maguk választhattak ki. A kulcsfontosságú mozzanat tehát az, hogy a zene akkor segít, ha megfelel az adott hallgató számára. Ha csak a háttérben szól, zavarja az embereket, leginkább csak zajként érzékelik.

Így tehát mindig kérdezze meg munkatársait, hogy milyen zenét szeretnek, mielőtt felhangosítja a készüléket! Ha pedig nem sikerül egyezségre jutni, szerezzen be egy jó fülhallgatót.

5 klasszikus sláger a munka mellé

  1. Huey Lewis & the news - Workin’ for a Livin’

  2. Dolly Parton - Workin’ 9 to 5

  3. Donna Summer - She Works Hard for the Money

  4. The Bangles: Manic Monday

  5. Bachman Turner Overdrive - Taking Care of Business