Hang vagy zaj?

2014-12-02

Hang vagy zaj?

Az Ön munkahelyén milyenek az akusztikai viszonyok? A Kinnarps megbízásából a World Green Building Council által készített vizsgálat rávilágított, hogy a zavaró zaj átlagosan nem kevesebb mint 66 százalékkal csökkenti teljesítőképességünket a munkahelyen.

Elmerülten végzi munkáját, amikor két kollégája hirtelen megáll közvetlenül az íróasztala előtt, és élénk beszélgetésbe kezdenek. A helyzet mindannyiunk számára ismerős. Persze, hogy zavaró, de sokat nem tehetünk ellene, ezért magunkban bosszankodva folytatjuk a dolgunkat. Hogyan oldható meg ez a probléma a nyitott irodai környezetben? Nyilvánvalóan nem tilthatjuk be a beszélgetést és a telefoncsörgést. A leginkább zavaró zajokat azonban kiküszöbölhetjük azzal, ha elegendő számú kis tárgyalótermet alakítunk ki. A legjobb természetesen az ún. „tevékenységalapú” munkahely, ahol a dolgozó kiválaszthatja, hogy hol és hogyan szeretne dolgozni. A Kinnarps tevékenységalapú Next Office koncepciója pontosan ilyen átfogó megoldást kínál.
Ugyanakkor a teljesen csendes munkahely sem kívánatos. A csönd elnyeli a kreativitást és az energiát. Általában körülbelül 45 decibel erősségű háttérzaj ajánlott, ez ugyanis segít tompítani a zavaró zajokat és a lármás kollégákat. Emellett fontos megtalálni a megfelelő akusztikai egyensúlyt is. A szellőző duruzsolása például nem feltétlenül zavaró. Ugyanakkor minden munkahely különböző – el kell dönteni, hogy mire fektessünk nagyobb hangsúlyt: a kommunikációra vagy a koncentrációra?