Ragadja magához az irányítást!

2014-06-26

Gyakran érzi úgy, hogy alig tud koncentrálni az aktuális feladatára, és figyelme könnyen elkalandozik? Most megosztjuk Önnel a legokosabb tippeket arról, hogyan szerezheti vissza az irányítást a mindennapi teendők felett.

Milyen gyakran fordul elő, hogy leül a számítógépe elé egy fontos feladatot elvégezni, de néhány másodpercen belül már teljesen másra irányul a figyelme? Üzenete érkezik a Facebookon, és miután elolvasta, elkezd barátai hírei között tallózni, és egyszer csak arra csodálkozik rá, hogy Rómában esik az eső, unokaöccse pedig megtanult beszélni.  Ez ugyan nem túl produktív, mindenesetre rendkívül emberi reakció.  A problémát az jelenti, hogy minden ilyen megszakítás után újabb 10–15 percbe telik, míg újra teljes mértékben a feladatra tud összpontosítani. Nos, mire érdemes gondolni ilyenkor?
Számos alapvető tipp jöhet szóba. Hatásos módszer lehet, ha méri, hogyan gazdálkodik idejével.  Nagyon fontos megtudni azt is, hogy unokaöccse megtanult beszélni, de ha 30 percen belül már harmadszor olvassa ezt az üzenetet, akkor érdemes mérnie, mire fordítja idejét. Így megállapíthatja, naponta mennyi időt veszteget el.
Szintén okos döntés lehet, ha mindig listát készít a napi teendőiről. Talán elcsépelten hangzik, de ez a legegyszerűbb módszer arra, hogy feladataira koncentráljon. Ha például a bébiszitter valamilyen gyakorlati ügyben keresi Önt telefonon, utána nem kalandozhat el a figyelme más dolgokra, például arra, hogy milyen az időjárás Londonban.
Végül pedig a legjobb szándékkal írjuk a következőket: ha állandóan az jár a fejében, mit írnak a barátai a Facebookon, és ez még a munkájánál is fontosabb, akkor probléma van a motivációjával, és talán érdemes elgondolkodnia azon, hogy a jövőben mással foglalkozzon.