Az összeomlott álomház

2014-09-10

Az összeomlott álomház

Épületeinket folyton átépítjük, renováljuk és átfestjük. De a polírozott külső vajon milyen belsőt rejt? Ian Strange ausztrál művész annak megszállottan dolgozik azon, hogy megmutassa otthonaink más oldalait is.

Mindannyiunk képzeletében él egy kép arról, milyen az álomház. Ezt a képet nagyban befolyásolja a lakberendezési magazinokban és a TV-ben látott csillogás és lenyűgöző környezetek. De eddig még senki sem értelmezte otthonunkhoz fűződő viszonyunkat úgy, mint Ian Strange. Legújabb installációja a Perth mellett található gyermekkori házát jeleníti meg, és úgy fest, mintha az égből pottyant volna az Adelaide-ben található Art Gallery elé. Mintha egy fekete meteorit lenne, amely a múzeum előtti kövezetbe csapódott volna. Neve ennek megfelelően elég beszédes: Landed, vagyis „földet ért”. 

A házat ábrázoló installáció egyfajta reakcióként született az új-zélandi Christchurch városát sújtó, katasztrofális erejű földrengésre, valamint a néhány évvel korábbi pénzügyi válságra, amely során különösen az amerikai Detroitban sokan vesztették el otthonukat. Nem okozott meglepetést, hogy az ausztrál művész saját gyermekkori otthonát használta fel az installációhoz. Korábbi kiállításaihoz már megépítette például a ház eredeti méretű mását, a homlokzatára pedig egy hatalmas koponyát festett.

„Kicsit ilyen érzés volt egy csupa egyforma házból álló, középosztálybeli környéken felnőni. Mindannyian egyformák voltunk, ugyanakkor mégsem. Még mindig egyedül vagyunk, holott rengeteg ember vesz minket körül” – nyilatkozta a művész.

Ian Strange már kamaszkorában nevet szerzett magának művészként: Kid Zoom néven graffitiművész volt. Már kora gyermekkorától érdeklődik az iránt, hogyan viszonyulnak az emberek saját otthonukhoz és a kertvárosi életmódhoz. Ez néha meglehetősen drámai eredményhez vezet. Az ausztrál művész egyik dokumentumfilmjében például felgyújtott egy házat, amire sokan felfigyeltek. Egy másik esetben egy házsort alakított át hatalmas babaházakká, amelyekbe be lehetett tekintetni. Jelenlegi lakóhelyén, fNew Yorkban egy háztetőre méteres betűkkel „A város élve fog felfalni engem” feliratot írta ki, ezzel kifejezve a New York iránti vegyes érzelmeit.