A zöld út

2016-06-08

A zöld közlekedés nem csak a környezetnek jó – jót tesz a gazdaságnak is. És a hely, ahol a legnagyobb előrelépés történt az ilyen jellegű fejlesztések terén, nem más, mint Koppenhága!

Az autóra hosszú ideig úgy tekintettek, mint a jövő jelképére, amely előre visz minket és társadalmunkat. A legtöbb amerikai városban nem is építettek járdát vagy kerékpárutakat. De most, a kutatási jelentések megállapították, hogy szó szerint elérkeztünk az út végére, és itt az ideje, hogy végleg leparkoljuk az autókat. Ez nem csak a bolygónak kedvez, de pénztárcánknak is!

Látványos példa erre Koppenhága, ahol a lakosság 55 százaléka kerékpárt használ minden nap munkába menet és a szabadidős tevékenységekhez. Valamint az is, hogy 90 000 tonnával csökkentették a szén-dioxid-kibocsátást, s a számítások alapján minden egyes kerékpárral megtett kilométerrel két koronát takarít meg a társadalom. Ennek számos oka van: a kerékpárutak építése és karbantartása olcsóbb, mint az autóutaké, kevesebb közlekedési baleset van és a lakosság általános egészsége is fejlődött, a környezetre gyakorolt nagyszabású pozitív hatásairól nem is beszélve. Az emberek, gépkocsijuktól megválva, inkább a jobb környezetbe fektetnek, ami szintén kedvezően hat, nem csak a társadalomra, de a gazdaságra is. Hasonló fejlődés volt a világ számos más városában is, beleértve olyan nagyvárosokat, mint London, Isztambul és Mexikóváros, melyek mindegyike jó eredményt ért el az autómentes övezetek fejlesztése terén. De ha az autó a garázsban marad, fejleszteni kell a tömegközlekedést is. Talán az összes közül leginkább innovatív tervezet Medellinben Kolumbiában készült, ahol egy óriási liftrendszer - a Metro de Medellin - szállítja az embereket ide-oda, hatalmas lebegő siklókon a város felett. Úgy becsülik, a gépjárműforgalom csökkentése, csak a kórházi költségek terén 12 milliárd svéd koronát takarít meg.

Még mindig hosszú út van az autómentes társadalomig, de azzal, hogy felhívjuk a figyelmet a tényre, hogy mindenki hozzájárulhat a változáshoz, legalább elindultunk egy kicsit zöldebb úton.