A környezet hatalma

2014-10-02

A belsőépítészeti tervezés nem csak a testtartásra van hatással. Sokkal jobban befolyásolja a gondolatait és viselkedését, mint azt feltételezi.

A jó ergonómia létfontosságú a munkahelyi teljesítményünk szempontjából.  A berkeley-i egyetem új és izgalmas tanulmánya szerint a testbeszédünk nemcsak az érzéseinket tárja fel, hanem a gondolatainkat is formálja.  Ezért rendkívül fontos a beltér és a környezet.  Például ha több egymást követő napon is a számítógépe előtt ül és görnyed, az nagyobb hatással lesz Önre, és rosszabb lesz a hangulata, mintha többet dolgozna álló helyzetben hátrahúzott vállakkal és feltartott fejjel, ami az ún. „energikus testtartás”.  Ebben a testtartásban könnyebb lélegezni, így több energiához jut. Ez tehát kiváló ok arra, hogy miért fektessen be jó ergonomikus jellemzőkkel rendelkező bútorokba! A kutatási tanulmány azt is megállapította, hogy ha a mennyezet 2,5 méter helyett 3,5 méter magas, a munkahely kreatívabb lesz, és ha nyitott irodai környezetben ülünk, és megzavarnak egy feladat közben, 27 perc múlva tudunk ismét fókuszálni.
Az „energikus testtartás” felszabadítja az elmét, és így könnyebb kreatívan és szabadon gondolkozni. Nyugodtabban átadhatja magát a gondolatainak. Azt is kiderítették, hogy ebben a testtartásban több kockázatot vállalunk, legyen ez jó vagy rossz.