A jövő intelligens anyagai

2016-04-20

Az emberiség már több mint 9000 éve gyárt különféle textíliákat, amelyek melegen tartották a családtagokat, lakályosabbá tették az otthonokat és védelmet biztosítottak a bútorok és az emberek számára egyaránt. A textíliák létfontosságú szerepet töltenek be a hétköznapjainkban, és megkönnyítik a dolgunkat. A jövőben viszont a textíliák még többet tesznek majd értünk. Az intelligens textíliák forradalmasítani fogják az életünket. A jövő intelligens anyagai már fejlesztés alatt állnak Borås településen, a svéd textilipari iskola intelligens textíliákkal foglalkozó részlegén.

„Az intelligens textíliák témaköre rendkívül izgalmas. Több lehetőséget biztosítanak a funkciók ötvözésére, és számtalan tervezési opciót tesznek lehetővé. Ezeknek a textíliáknak a kifejlesztésével olyan termékeket hozhatunk létre, amelyek nagyobb kényelmet biztosítanak, és amelyeket teljesen új módon tudunk majd felhasználni. A jövő textíliái jobbá teszik majd a hétköznapjainkat, és új lehetőségeket tárnak fel az ipar, az egészségügy és a környezet szempontjából is. Meggyőződésünk, hogy a textilipar szereplői nem csak szövetellátók lesznek, hanem társadalmi téren is egyre több pozitív változást érhetünk majd el a segítségükkel” – mondja Anna Berglund, a boråsi intelligens textíliák részlegének projektkoordinátora.

A Kinnarps számára különösen fontos terület, hogy a jövőben a színeket hogyan lehet majd a textíliákkal együtt használni.

„Néhány pigment bizonyos körülmények, például hőhatás, nedvesség és fény hatására megváltozik. Attól függően, hogy milyen hatásnak van kitéve az anyag, a külseje módosul, és az új megjelenést és funkciót érdemes kihasználni. A jövőben így fog ez működni” – mondja Anna Berglund.