Így érezzük magunkat a világban!

2014-09-30

Az izlandiak nagyra értékelik a tiszta vizüket, míg Japánban az embereknek fontos a személyes biztonságuk. Az alábbiakban olvasható néhány tényező, amelyek hatással vannak a közérzetünkre.

A világon hol a legjobb az életminőség? És mi a fontos nekünk, embereknek?
A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet 2011 óta készít fontos felmérést „Jobb élet index” címmel. A felmérésben több mint 60 000 ember vett részt és válaszolt a feltett kérdésekre, többek között a környezettel, a munkahellyel és a lakóhellyel kapcsolatban.
Mi tehát a legfontosabb tényező? Talán nem meglepő, hogy az „életminőség” számít a legfontosabb tényezőnek, utána pedig az oktatás és az egészség következik.  De természetesen nagy regionális különbségek figyelhetők meg.  Japánban például úgy gondolják, hogy a „biztonság” a legfontosabb tényező, míg Ausztráliában az emberek szeretnék megteremteni az egyensúlyt a munka és a pihenés között, aminek bizonyára köze van ahhoz a tényhez, hogy a dolgozó népesség 14%-a hetente több mint 50 órát dolgozik, míg ez az arány az OECD országokban csak 9%.  A svédek és a hollandok túlóráznak a legkevesebbet.  Azok, akik a természetet tartják a legtöbbre, költözzenek Izlandra, mert az ottaniak úgy gondolják, hogy náluk a legszebb a környezet és a legtisztább a víz. Ezekkel a tényezőkkel a törökök a legelégedetlenebb. Azok számára, akik tágas lakótérre vágynak, Új-Zéland az ideális választás, mivel az ittenieknek átlagosan 2,3 szoba jut. Oroszországban viszont 0,9 szobában kell összezsúfolódni.
Egy másik érdekes szempont, amely nem függ össze azzal, hogy honnan származunk, az, hogy minél boldogabbnak érezzük magunkat fiatal korunkban, később annál nagyobb lesz a jövedelmünk.  Egyéves periódust vizsgálva 12 000 svéd korona a különbség azok között, akik általában kicsit elégedetlenek, és azok között, akik elégedettek az életükkel, ami talán megerősíti a régi bölcsességet, hogy ahelyett, hogy a pénzen gondolkoznánk, jobb, ha arra koncentrálunk, hogy boldog legyen az életünk – a többi megoldódik magától.
Összességében tehát a világon hol a legjobb az életminőség? Nos, a legelégedettebbek a svájciak, megelőzve Dániát, Norvégiát, Izlandot, Ausztriát, Finnországot és Svédországot.