Ideje megerősödni

2016-06-28

Fáradt és kimerült? Az üdülési szezon épp megfelelő idő lehet arra, hogy milyen fontos a kreativitás számára a pihenés. A pihenés ereje...

Amikor az amerikai sztár tervező Stefan Sagmeister rájött, hogy minden új, amit csinált, csak régi ötleteinek átdolgozása, megértette: nagy szüksége van a nyaralásra. De Stefan számára az ötlet valami sokkal-sokkal többé nőtte ki magát, mint néhány hétnyi nyári pihenés. Elképzelése egy teljesen új életformának adott életet; úgy döntött, életét ciklusokban éli, és minden hetedik évben egy teljes év alkotói szabadságot vesz ki, hogy új erőt gyűjtsön.

„Az első 25 évünket mindenféle dolog megtanulásával töltjük, aztán jön 40 évnyi munka, végül 15 évnyi nyugdíjjal fejezzük be. Úgy gondoltam, jó ötlet, ha elveszek öt évet a nyugdíjas éveimből, hogy felosszam a munkával töltött időmet. Számomra ez változtatott meg mindent a világon," – meséli Sagmeister.

Vessünk egy pillantást lenyűgöző előadására itt a Ted Talkson, ahol mesél saját tapasztalatáról és arról, hogyan töltik fel az embert az alkotói évek teljesen új energiával. De beszél az éleslátó vállalatokról is, mint például a szalaggyártó 3M, amely már az 1930-as évek óta lehetővé teszi a munkavállalók számára, hogy munkaidejük 15 százalékát azzal töltsék, amivel szeretnék; a későbbiekben ennek volt köszönhető a ragasztószalag születése.

„Azok közül, amiket az utóbbi években értem el, elég sokhoz a pihenőidőm közben jött az ötlet”, – magyarázza Sagmeister.