Ülni vagy állni?

2015-09-03

A tudomány szerint nincs vita arról, hogy mi a legjobb választás. A válasz az, hogy mindkettő helyes! A Kinnarps közelebbről tanulmányozott egy érdekes felmérést, és meglepő eredményre jutott.

Valószínűleg hallott már arról, hogy az állítható magasságú íróasztalok jobban óvják az egészségét. De mennyivel jobban? A kanadai Preventive Medicine folyóirat nemrég egy feltáró jelentést tett közzé, amiben 23 független tanulmányt vizsgáltak meg. A jelentés a következőkre derített fényt:

Jó a szívnek. Azok, akik felváltva ülhetnek vagy állhatnak, aktívabbak, és az átlagos pulzusuk percenként nyolccal több, mint azoké, akik végig csak ülnek.

Jobb koleszterinszint. A jó HDL koleszterin nő, míg a rossz LDL koleszterin csökken.

Vékonyabb. A felmérésekben résztvevők átlagosan 2 és 4 kg közötti súlyt veszítettek egy év alatt.

Boldogabb. Mentálisan jobban érezzük magunkat, több energiánk lesz, és csökken a depressziós hajlam is, ha váltakozva állhatunk és ülhetünk. Ha ezután újból csak ülünk az íróasztalnál, akkor romlik a hangulatunk.

Összegzés: De nem lenne jobb folyton állni? Nem, hosszú távon ez elfárasztja a hátat és az ízületeket, és a testnek is szüksége van a pihenésre. A felismerés arra is rámutat, hogy bizonyos munkák, például a koncentrált írás sokkal könnyebben végezhetők ülve. A megoldás a váltogatás. Itt a Kinnarpsnál állítható magasságú íróasztalok széles skálájával biztosítjuk a legjobb rugalmas munkakörnyezetet.