Divatos textilkollekció

2014-07-01

Mi köze van a mexikói népviseletnek a Kinnarps bútoraihoz? Amint az kiderült, nagyon is sok közük van egymáshoz! Christina Wiklund, a Kinnarps szöveteinek termékmenedzsere felel a vállalat új és izgalmas textilkollekciójáért, a Kinnarps Color Studo (KCS) kollekcióért. Erről beszélgettünk vele.

El tudná mondani, hogyan zajlott a munka?
„2007 óta, amióta termékmenedzserként dolgozom, ez a harmadik kollekcióm. A piacra kerülés előtt mindegyik kollekcióval körülbelül két évig dolgozunk. A munkám lényege, hogy nyitva tartsam a szemem, és gyorsan rátaláljak azokra a trendekre és jelenségekre, amelyeket a Kinnarps terveihez felhasználhatunk és újraértelmezhetünk.”
Mi inspirálja Önt?
„Bármi jelenthet inspirációt egy varrástól kezdve egy széken, amelyet egy autó- vagy cipőkiállításon látok meg, egészen egy párizsi vonatállomás meghökkentő atmoszférájáig. Az inspirációt általában nem design- és beltérkiállításokon keresem, hanem a filmek és a kultúra világában vagy akár érdekes trendszakértők bemutatóin, mint amilyen például Li Edelkoort vagy Lotta Ahlvar.”
Milyen főbb trendek azonosíthatók be a Kinnarps új kollekciójában?
„Ha a színeket nézzük, sok a halvány pasztellszín és a váratlan keverék, például világos és sötét színek keveréke. Kicsit bonyolultnak hangzik, de az eredmény rendkívül gyönyörű. A kollekcióban sok sárgát is használtunk. Li Edelkoort szerint a sárga lesz a következő évtized legmeghatározóbb színe. Ezenkívül tudományosan is kimutatták, hogy a sárga az egyetlen szín, amely hatással van az agyalapi mirigyre, és így még kreatívabbá tesz minket.”
Összesen hány szövet található a KCS kollekcióban?
„Összesen 250, és a szövetek a Kinnarps Drabert, Martin Stoll és Kinnarps termékmárkáihoz kaphatók.”
Milyen főbb tendenciák figyelhetők még meg manapság a formatervezés világában?
„Sokan vágynak a luxus, a nosztalgia és a mesék hangulatára, ezt az érzést ragadtuk meg a szöveteinkben is. A Forte Monaco szövetet például a Gucci, a farkasfogmintájú Century szövetet pedig Coco Chanel ihlette.”
Milyen volt a fogadtatás?
„Hihetetlenül jó. Nemrég értem vissza egy körútról, ahol bemutattam a szöveteket és a munkafolyamatról szóló videót. Az emberek tényleg nagyon lelkesek, főleg amikor megértik, hogyan kapcsolódik össze a trendekkel végzett munkánk a végső termékkel.”
És végül mi a mexikói népviselet története?
„Sok inspirációt merítettünk a különböző országok népviseleteinek tanulmányozásából Skandináviától egészen Mexikóig. A Saturnus szövetnél ezeket a benyomásokat sűrítettük össze egy kifejezésmóddá. A szöveteinket az egész világon, minden kultúrában el kell hogy fogadják. És az jelenti az igazi sikert, ha ez megvalósul.”