Egyre népszerűbb a faanyag

2014-05-27

Az ember évszázadokon át használta a fát építőanyagként, a 20. század elején azonban új, modern építőanyagok megjelenése miatt háttérbe szorult. Most viszont visszatérőben van köszönhetően annak, hogy egyre több múzeumot és lakótömböt burkolnak fával. Ennek világos oka van: a fa gyönyörű és egyben környezetbarát építőanyag.

Milyen környezetben szeretnénk nevelni gyermekeinket? A dél-franciaországi Hostens városvezetői az új iskola építésekor környezetbarát és vidám megközelítés mellett döntöttek. Egyértelmű volt, hogy a fát választják építőanyagként. Ennek oka nem utolsó sorban az, hogy a régió a hajóépítésről és a kézművességről híres, emellett a Vizcayai-öböl szomszédságában fekszik, ahol szintén számtalan éve foglalkoznak famegmunkálással. A Dauphins francia építésziroda a felkérés nyomán olyan épületet alkotott, amely még a világhírű építész, Le Corbusier nyers funkcionalizmusával is kacérkodik. A homlokzatot gesztenyefa zsindelyek borítják: ez a megoldás lágy vonalakat kölcsönöz az épületnek, amely szinte úgy néz ki, mintha a tündérmesékből csöppent volna ide. A belső terekben a farostlemez és a puszta beton falak dominálnak. Az épület egyszerűségében gyönyörű.
A faanyag térhódítását jelzi két svédországi példa is: az egyik a Stockholmtól nem messze található lenyűgöző Artipelag galéria, a másik pedig Sundbyberg innovatív Strandparken negyede, amelyet egy teljes egészében fából készült, nyolcemeletes tömbház alkot.