A VILÁG LEGZÖLDEBB IRODÁJA

2013-05-23

Ole Sondresen építész olyan irodaépületet tervezett New York Greenpoint negyedébe, amely élen jár a környezetvédelemben. Minden az épülethez felhasznált anyag újrahasznosított. Sondresen szavaival élve: az építőanyagok olyannyira „tiszták”, hogy az épület tulajdonképpen ehető...

„Építs kisebbet. Építs jobbat. Építs maradandót. Építs fenntarthatót.” Ezek a norvég építész jelszavai, és a Kinnarps is ezt az értékrendet követi. Ole Sondresen a környezetvédelmi szempontokat szem előtt tartva a világ jelenlegi egyik legérdekesebb vállalkozását viszi véghez. Ennek keretében a Kickstarter's nevű, közösségi finanszírozással foglalkozó vállalat új new yorki székháza számára épít irodaházat. Az épület 100%-a újrahasznosított és újra felhasznált anyagokból készül, például újrahasznosított farmervászonból, ezáltal – Sondresen elmondása szerint – olyan tiszta, hogy akár meg is lehetne enni! Bár az íze valószínűleg nem túl jó. Elkészültekor az épület irodáknak, könyvtárnak, galériának, színháznak, és természetesen egy zöld terasznak is otthont fog adni.
 A greenpointi hasznosítási terveket a negyed lakói részéről sok kritika érte, de azzal, úgy tűnik, mindenki egyetért, hogy Ole Sondresen zöld építészeti megoldásai jót tesznek a környéknek és a környezetnek.
„Az új New York mintázata zöld” – állítja Ole Sondresen.