Díjnyertes munkaasztal

2014-08-22

A fejlesztéséhez 1000 óra kellett. És most a Modulor tárgyalóasztal elnyerte az ágazat legrangosabb díját.


Az évek során a három svéd tervező, Mårten Claesson, Eero Koivisto és Ola Rune sokféle munkát készített: hatalmas művészeti galériákat terveztek meg Japánban, és ötletes tárolódobozokat építettek rézből. De a megbízás nagyságrendjétől és típusától függetlenül minden munkájukban van valami közös: mindig a tökéletes vonalvezetést és a kulcsfontosságú részletet keresik, amely a hétköznapi tárgyakat valódi mestermunkává varázsolja.  Kitűnő példa erre a Kinnarps egyik termékmárkájához, a Skandiform bútorokhoz készült Modulor tárgyalóasztal, amely megérdemelten nyerte el a világ legrangosabb tervezői díját, a Red Dot: „A legjobb a legjobbjak között” díjat. A tárgyalóasztalt a legnagyobb tervező, Le Corbusier, a francia építész ihlette.
„Kifejlesztett egy saját mérési rendszert, amelyet Modulornak nevezett el. A rendszerrel, amely az emberi test méretein alapul, az volt a célja, hogy a minőségi tervezés és az építészet számára hasznos eszközt hozzon létre” – nyilatkozta a három tervező.
Le Corbusier bizonyára nagyra értékelte volna, hogy a Modulor asztalt bármilyen alakúra át lehet méretezni. Amint az Claesson, Koivisto és Rune munkáinál megfigyelhető, a tervezők erőssége az eredeti részletekben rejlik. A tervezők úgy becsülik, hogy a terv kidolgozásával több mint 1000 órát töltöttek.