Összpontosítsunk a jövőre!

2014-03-21

A GamFratesi volt a Stockholm Furniture Fair díszvendége, a bejárati csarnokban kiállított monumentális üdvözlőalkotást is ők tervezték.

Milyenek lesznek a munkahelyek az elkövetkezendő években? Mi lesz a környezettel? Az év első nagy dizájn- és bútorkiállításán, a Stockholm Furniture Fairen jártunk, ahol ezek a kérdések voltak napirenden.

Mi újság a világban? A legújabb dizájntrendekből megtudhatjuk a választ! Nem csak a szezon színeire és mintáira, hanem a gazdaság helyzetére és az átfogó globális tendenciákra is nehéz valósághű mércét találni. A bútorok pedig számot adnak a történelemről. 
     Milyen fontos problémákkal kell a bútoriparnak 2014-ben megküzdenie?
     Magától értetődik, hogy ezek közül a környezet fenyegetettsége a legégetőbb.
     A globális felmelegedés jelentette veszéllyel mindenki tisztában van, de vajon mit tehet ez ügyben a dizájnipar?
     A Stockholm Furniture Fair bútorkiállításból ítélve egyértelműen megállapítható, hogy az ezzel kapcsolatos érdeklődés túllépte a kerekasztal-beszélgetéseket, és üzemszinten is foglalkoznak vele. Egyre több, a bútor- és dizájniparban érdekelt vállalat döbben rá arra, hogy fontos törődnie a problémával – sőt, a probléma a vállalatok fennmaradásának szempontjából kritikus fontosságú. A vevők bútorvásárláskor már nem csak az árat vagy az anyag színét veszik figyelembe. A minőség, a fenntarthatóság és a felelős gyártás is fontos szempontokká váltak – ez egyértelműen kiderült a Greenroom fiatal tervezőinek kísérletéből. Korábban újrahasznosításról, ma már értéknövelő újrahasznosításról beszélhetünk: minden felhasználandó. A fölöslegessé vált tárgyakat másféleképpen használjuk fel, a legmeghökkentőbb forrásokból születik esztétikum. Jó példa erre a linköpingi egyetem kilenc, dizájnt hallgató diákjának és Svédország egyik vezető dizájnüzletének, a Svenskt Tenn-nek az együttműködése, akik Ta om hand [Hasznosítsuk!] címmel szerveztek együtt kiállítást: hulladék fafurnérlemezekből készítettek gyönyörű térelválasztókat és lámpákat. Újító szellemű, példaértékű, erőteljes irányzatot képviselnek.
     A Stockholm Furniture Fair az idei alkalommal szokatlanul kiegyensúlyozottan telt. A belsőépítészeti dizájnkiállítások közös nevezője általában az, hogy a gyártók minden tabut megdöntve egymást próbálják túlszárnyalni extravagáns és feltűnést keltő ötleteikkel. Idén a kiállítás sokkal szelídebb hangulatban telt, az energiát inkább a minőségre és egymás elismerésére fordították. A dániai Frederica vállalat például Børge Mogensen No.1 kanapéját dobta ismét piacra annak tiszteletére, hogy a dizájnóriás idén ünnepelte volna 100. születésnapját. A dizájn öntörvényű alakját, a svájci Alfredo Häberlit ugyanebben a szellemben arra kérték fel, adjon új lendületet Mogensen klasszikus Spanyol székének. Megújulni ilyen egyszerű eszközökkel is lehetséges.

1. Az értéknövelő újrahasznosítás volt az egyik legaktuálisabb trend. Ennek keretében a Ta om hand nevű kiállítás hulladékból előállított lámpákat és térelválasztókat mutatott be. 2. Nagy visszatérő a fénycső! A Poster lámpa a TAF építészeti iroda alkotása. 3. Stefan Brodbeck' új tárgyalószéke, az Embrace (Ölelés), amelyet a Kinnarps számára tervezett.

     A kiállításon visszatérő téma volt, hogy mennyi vállalat próbálja intelligensebb módon lefolytatni mindennapi működését – játékos módon hívva fel a figyelmet arra az időszakra, amikor az emberek még azzal törődtek, hogy mi hogy működött, és nem azzal, hogy mi hogy nézett ki.  A svéd építészeti iroda, a TAF, mindig intelligens módon közelítette meg a mindennapi élet vitatott elemeit. A kiállítás alkalmával magasra tette a mércét, amikor napjaink legutálatosabb dizájntárgyát, a fénycsövet javította fel.
     - A hagyományos irodák plafonjaira jellemző kábel- és csődzsungel által képviselt esztétikai formát szerettük volna újraértelmezni – mondja Mattias Ståhlbom a Posternek keresztelt világítóeszközről, amelyet természetesen környezetbarát LED-del szereltek fel.
     Ki gondolta volna, hogy a fénycső ilyen elképesztő módon kerül vissza a dizájnvilág körforgásába? Meg kell azonban szoknunk a gondolatot, hiszen több mint valószínű, hogy néhányunk a Poster alatt ülve fogja az elkövetkezendő éveket eltölteni a munkahelyén. Ez a trendi lámpa hamarosan az irodák klasszikus darabja lesz!
     A kiállítás bejáratánál felállított, díszvendég által tervezett monumentális alkotást a mértékletesség (angolul: Restraint) jellemezte. A díszvendég dán-olasz duó, a GamFratesi, idén lógatható és forgó díszeket aggatott a kiállított bútorkollekciója fölé. A díszek témája pedig természetesen az egyensúly, angolul Balance, nevet kapta. Ez persze nem jelenti azt, hogy a Stockholm Furniture Fair bútorkiállítás idén nem hozott úttörő jelentőségű ötleteket. Emma Blanche és Fredrik Färg kreativitásából született az az újszerű, Wood Layer elnevezésű karosszék, amelyet egymással összevarrt furnérlemezekből alkottak meg. Lenyűgöző!
     A boråsi Swedish School of Textiles intézményt, Svédország ruházati és textíliaközpontját is érdemes megemlíteni. Csodálatos kiállításuk azt mutatta be, hogy a világítás és a textíliák többféle módon is kiegészíthetik egymást. Ötleteikkel – ha nem is voltak újszerűek – rámutattak arra, hogy a jövőben új utakat fogunk keresni a különböző anyagok és funkciók egymással vegyítéséhez.
     - A hagyományos, méterárukkal való munkától eltérő aspektusból szeretnénk bemutatni a textíliákat – magyarázza Joanna Vikström.
     A Stockholm Furniture Fair bútorkiállításon emellett a környezetről és a munkahelyekről is sok szó esett. A prognózis szerint 2020-ra időnk 70 százalékát fogjuk az irodában értekezleteken ülve tölteni. Ez a gyors technológiai fejlődésnek tudható be, amelynek köszönhetően munkahelyünktől távol is dolgozhatunk, ami viszont teljesen új igényeket támaszt a tárgyalóbútorokkal szemben. Ennek fényében a Kinnarps új, izgalmas termékkollekciót dobott piacra, amelyhez új széksorozat is tartozik. Az informális találkozókhoz tökéletes székek német tervezőjüktől, Stefan Brodbecktől, az Embrace (Ölelés) elnevezést kapták.
     - Az volt a célom, hogy a székek kapcsolatot teremtsenek az otthon és a munkahely között. Az irodabútorokba több érzelmet szeretnék vinni – mondja Stefan Brodbeck.
     A Libra kanapé-pad játékos, hullámzó vonalai például tökéletesen a jövő tárgyalásaira lettek szabva, ahol a kreativitás és az újító szellem kerülnek majd előtérbe.

A kiállítás további 4 érdekessége...
1. fantasztikus ötlet
A Claessonból, Koivistóból és Runéból álló dizájner trió Wästbergnek tervezett w131 és w126 lámpái. Nagyon stílusosak!
Bútor, ami kreativitásra ösztönöz.
Az Ola Giertz által a Materiának tervezett Frame (Keret) elnevezésű ülőbútort mindenki ki akarta próbálni.
2. fantasztikus ötlet
Luca Nichetto Fondue nevű lámpája, amelyet a David Designnak tervezett, kellemesen idézi az 1960-as évek hangulatát.
A legjobb asztal.
Vegyen részt bútorai kialakításában! A Kinnarps Combine-nak (Kombináljon!) keresztelt dohányzóasztala számtalan lehetőséget rejt.