Összpontosítsunk a jövőre!

2014-12-16

Munkakörnyezetünk folyamatosan változik. A technológia fejlődésének köszönhetően napjainkban már akkor és ott dolgozhatunk, amikor és ahol csak szeretnénk. De milyenek lesznek a jövő munkahelyei? Milyen kihívásokkal és lehetőségekkel kell szembenéznünk? Elisabeth Slunge márka-, termékcsalád-, és formatervezési igazgató a téma szakértője.


„Az új trendek azonosításához stabil és strukturált jövőkutatás szükséges. Ezért tanulmányozzuk azokat a külső tényezőket, amelyek hatással vannak a jövő munkahelyeire. Egy kutatókból, építészekből, tervezőkből, változási tanácsadókból és ergonómusokból álló nemzetközi csoporttal is dolgoztunk, hogy több különböző nézőpontból is végezhessünk kutatást és halljunk véleményeket. Ezenkívül ügyfeleinkkel is mindig kicseréljük a tapasztalatainkat. Ezeket a tényezőket folyamatosan kiértékeljük, és potenciális jövőképeket festünk” – mondja Elisabeth.

Egyértelmű trend a tevékenységalapú iroda. A személyes munkatér igénye csökken, miközben a különböző tevékenységek elvégzéséhez egyre inkább rugalmas, funkcionális és kreatív környezetre van szükség. Ennek jelentős hatásai lesznek a munkakörnyezetünkre nézve. A többféle feladat elvégzésére szolgáló személyes munkahelyek helyett az adott feladatnak és tevékenységnek megfelelő, speciálisan kialakított terekre van szükség.

„A munkahely fejlődése a különböző piacokon, iparágakban más-más módon zajlik le, illetve a magán- és közszférában eltérő mértékben alakul. Sok nagy nemzetközi ügyfelünk komoly érdeklődést mutat az új munkamódszerek iránt, amelyekkel növelhető a kreativitás és a produktivitás szintje. Ősszel sokan felkeresték stockholmi tevékenységalapú irodánkat, ami érdekes vitákat eredményezett az új megoldásokkal kapcsolatban.

A Tevékenységalapú irodák a közszférában című konferencián, amelyet december 9-én Stockholmban rendeztek meg, Elisabeth Slunge beszámolt arról, hogy egy irodát hogyan kell megtervezni ahhoz, hogy mindegyik munkatárs számára kreatív, hatékony környezet lehessen. Prezentációjában a Kinnarps új, trendekről szóló jelentésére hivatkozott.

„Napközben előzetesen bemutattam a 2015-ös trendekről szóló jelentésünket. A jelentésben olyan trendek szerepelnek, amelyek hatással vannak a munkahelyeinkre és a tevékenységalapú iroda fejlődésére.
Olyan nagy állami szervek, mint a Svéd Társadalombiztosítási Ügynökség is tevékenységalapú munkahelyeket alakítottak ki. Határozott tendenciát érzékelünk, amely az aktív iroda irányába mutat. A holnap munkahelyeinél fontos a stílusos kialakítás, amely vonzza az új tehetségeket, illetve a jó munkakörnyezet, ahol több generáció működhet együtt” – gondolja Elisabeth Slunge.

Többet szeretne megtudni a Kinnarps 2015-ös trendekről szóló jelentéséről? Látogasson meg minket február 3–7-ig a Stockholmi Bútorvásáron, ahol bemutatunk néhány új irányzatot.

Itt a trendekről szóló jelentésből is rendelhet egy példányt.