Munka a városban

2014-02-28

A várostervezés néha kisebb léptékben is hasznos lehet. A legjobb munkahelyek kialakítását a sugárutak és piacterek szerkezete is ösztönözheti.

A mai városok sokszor több ezer éves múltat tudhatnak maguk mögött, a görög építészetnek a tartományokban alkalmazott hálózatos városrendezési elvétől kezdve a reneszánsz tökéletesen megkomponált városain át a sűrűn lakott modern városközpontokig. A San Francisco-i Bohlin Cywinski Jackson építésziroda is a hajdani városok eszményét tartotta szem előtt, amikor a Square vállalat irodájának tervrajzát megálmodta. Végeredményben a városokban is együtt élnek és együtt dolgoznak az emberek, a várostervezés pedig rengeteget lendíthet ezen.
A Square irodaépületének meghatározó eleme az a sugárút, amely egy térbe torkollik, ahol egy kávézót alakítottak ki. A stratégiai csomópontokban üvegfalú tárgyalótermek sorakoznak.
"A városról a nézelődés jut eszembe egy pohár kávéval a kezemben vagy egy séta a közeli parkban. Ugyanezt a hangulatot akartuk visszaadni az irodában is." – mondta el Chris Gorman, a Square munkatársa.
Ahogy Gorman is megjegyezte, az iroda kialakítása arra ösztönzi a dolgozókat, hogy bejárják a teret és így spontán találkozások jöjjenek létre. A városi életérzés erősítése érdekében a vállalat olyan, úgynevezett pop-up boltokkal is kísérletezik, ahol a a cégek a mozgóárusokhoz hasonlóan megjelenhetnek a termékeikkel.