Igenis roburam!

2016-02-16

Egy robot értékeli a teljesítményt? Remélhetőleg ez még arrébb van. Habár a Hitachi áruház alkalmazottjainak már el kell fogadniuk robotok utasításait is.

A technológiai cég a munkahelyi mesterséges intelligencia fejlesztésének élvonalában tevékenykedik, és a múlt hónapban mutatta be gyors, kétkarú robotját, amely képes helyettesíteni az embereket egyszerű logisztikai feladatok esetén.

Mára már sikeresen teszteltek egy új robot menedzsert, amely utasításokat tud adni az alkalmazottaknak elemzések és korábbi adatok alapján. A robot menedzserrel a munka még hatékonyabbá válhat, például segít az áruházi alkalmazottaknak megtalálni a legrövidebb utat egy adott polchoz.

A Hitachi nagyon örömmel fogadta, hogy a hatékonyság 8%-kal nőtt azokban a raktárakban, ahol volt robot menedzser, azokkal szemben, ahol emberek irányítottak. Annyira elégedettek, hogy már alig várják, hogy a technológiát a logisztikán kívül más területen is alkalmazhassák, például a közlekedés, a pénzügy és az egészségügy terén. Nem kell azonban attól tartanunk, hogy ezután az ápoló vagy a taxisofőr is robot lesz. A Hitachi azt mondta, még tesztelik a menedzser robotokat, mielőtt hivatalosan is bemutatják.