Meier, a mester

2013-06-21

A racionalizmus nagy mestere, Richard Meier, építészi karrierjének 50. évfordulóját ünnepli. A Kinnarps áttekintést ad az idei nyár legérdekesebb kiállításairól.

A Fondazione Bisazza talán a világ legbefolyásosabb dizájn múzeuma. A milánói állandó kiállítás a formatervezés nagyjait vonultatja fel, Marcel Wanders-től Patricia Urquiola-ig. A tavaszi-nyári időszakos kiállítás témája Richard Meier építész munkássága lesz. Kevés olyan van, aki az építészetre hozzá hasonlóan fontos hatást gyakorolt volna. Idén a racionalizmus nagy mestere, akinek emblematikus színe a fehér, építészi karrierjének 50. évfordulóját ünnepli. 1963 óta olyan hírességektől inspirált épületeket alkotott, mint Mies van der Rohe és Le Corbusier. Legismertebb művei a los angeles-i Getty Center (1997) és a római Ara Pacis múzeum (2006). Meier a világ legnívósabb építészeti díját, a Pritzker-díjat is megkapta 1984-ben.
A Richard Meier kiállítás. „Architecture and Design” címmel július 28-ig tekinthető meg a Fondazione Bisazza múzeumban, az olaszországi Vicenza-ban.

Fotó: Xavier de Jauréguiberry