Az építészet ereje

2014-02-19

Az anyagoktól a színeken át a helyiségek kialakításáig az építészet rendkívül nagy hatással van az életünkre. Az Amerikai Építészeti Intézet (American Institute of Architects) egy lenyűgöző infografikával szemlélteti ezt.

Bizonyára mindenki észrevette már, hogy a hangulata megváltozik, ahogy különböző helyiségekbe lép be  Ettől azonban nem kell megijedni, nem az agyunk űz velünk tréfát. Tudományosan bizonyított például, hogy üres falú és nagy belmagasságú helyiségekben kicsinynek és jelentéktelennek, míg a faburkolatú és szövetekkel dekorált kisebb helyiségekben biztonságban érezzük magunkat. Az Amerikai Építészeti Intézet egy animált, interaktív inforgarafikában foglalta össze megállapításait a weboldalán . Ebből megtudható, milyen összefüggés van a helyiségben tapasztalható légkör és az építész által a tervezés során hozott döntések között. Komoly sikereket értek el például New Yorkban az épületek megnyitásával és a homlokzatok áttekinthetővé tételével mindössze úgy, hogy megszépítették és világosabbá változtatták őket. Ennek köszönhetően a közelben lakók nagyobb biztonságban érzik magukat, és a betörések száma is csökkent.

Az egyik legegyszerűbb módon úgy teremthető kreatívabb légkör a munkahelyen, ha minden munkatárs ablak vagy bevilágító felület közelében foglal helyet. Egy vizsgálat keretében két, tanulókból álló csoport olvasási készségét hasonlították össze. A természetes fénynél olvasó csoport tagjai 26 százalékkal gyorsabban olvastak. Napjainkban számos munkahelyen dolgoznak azon, hogy spontán találkozóhelyeket hozzanak létre az emberek számára. Olyan egyszerű intézkedés, mint a folyosók szűkítése, kiváló megoldásnak bizonyult a kreatív megbeszélések számának növelésére. Ön úgy véli, hogy a helyiségek színe csak a belsőépítészeti tervezés egy részlete? A kényes munkahelyi megbeszélések helyszínéül szolgáló helyiségekben például rendkívül fontos a semleges és megnyugtató színek használata, míg a kreativitást előtérbe helyező terekben különböző hangsúlyos színeket kell alkalmazni.